Дома Палеоантропологија Заб, цел заб и ништо друго освен заб

Заб, цел заб и ништо друго освен заб

2,860 views
2

Во суштина оригиналниот наслов на постов требаше да гласи ,,The tooth, the whole tooth and nothing but the tooth”, ама сега што да правиме, таков ни е јазикот. Сепак тоа не ја намалува важноста на откритието кое неодамна се случи на археолошкиот локалитет Атапуерка (Atapuerca) во Шпанија. Поточно во Sima del Elefante, еден од секторите кои му припаѓаат на овој комплесен локалитет пронајден e заб кој припаѓа на еден од предците на родот Хомо и според геолошките слоеви е датиран на отприлика 1,2 милиони години BP.

Меѓутоа ова не е прв пат во Атапуерка да се пронајде остаток од хоминид, бидејќи овој локалитет досега имам дадено многу примероци кои припаѓаат на најстарите претци на човекот вон Африка. Во секој случај ќе биде интересно да видиме како во иднина се менуваат теориите за моделот African Eve.

Извор: IOL и BBC

2 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име