Дома Археологија Кој месец е Квинтилис?

Кој месец е Квинтилис?

1,234 views
0

 

Старите Римјани имале малку збунувачки календар поради многу причини. Кај нив, Септември не бил седмиот месец во годината, иако латинскиот број за 7 (septem) нашироко се употребува како таков во светот. Не постои некое општоприфатено пресметување со кое се одредува кој месец го нарекле петти. Па сепак… Римскиот збор за ,,пет” е quinque, а латинската варијанта за ,,пет” е quintus. Е сега…знаете ли кој месец го нарекле Квинтилис (Quintilis т.е Quinctilis)?

Прилично заплеткано, а? Одговорот на загатката се крие тука.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име