Дома Археологија Македонија без стратегија за заштита на наследството vs. Светскиот ден на музеите

Македонија без стратегија за заштита на наследството vs. Светскиот ден на музеите

1,815 views
1

 

Македонија е без стратегија за заштита на наследството. Ништо ново. Значи не сум јас единствената која го вели тоа, само што за разлика од другите, место да го кажам, многупати го имам напишано на својот блог.

Многу долг наслов на мојот пост, за кратко известување – Денеска е18 Мај, меѓународниот ден на музеите. Секоја институција од нашата земја со своја програма ќе се вклучи во оваа светска манифестација. Музеите со најразлични активности во текот на овој ден и утре, ќе се обидат да ги вратат посетителите и доверба во нив, како основни институции кои треба да го менаџираат и да го понесат товарот на културното наследство во Македонија. А зошто? Затоа што…

Колкумина од вас знаат каде е на пример Музејот на Македонија? А Музејот на Старата скопска Чаршија?


п.с. Македонија нема стратегија за превентивна заштита. Одамна не сум видела оваков порно наслов кој се однесува на културното наследство. Од што бре превенција? Од сида, од ебола… Е, свашта.
Претходни текстовиНа кратко
Следни текстовиАрабати баба теќе
Здраво. Моето име е Василка Димитровска, магистер по археологија, директор на ХАЕМУС, консултант, менаџер на наследство и сертифициран интерпретатор. Читаш оригинални текстови на мојот личен веб сајт. Ти благодарам и го ценам твоето време посветено на моите белешки.

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име