Дома Аквадуктот во Скопје (серијал) Како умираат камените споменици – што ќе се случи со Скопскиот Аквадукт...

Како умираат камените споменици – што ќе се случи со Скопскиот Аквадукт ако навремено не се заштити

1,808 views
0

Ова е уште еден подкопан столб од другата страна на барата … овој е подкопан од двете страни … ерозијата оди од земјата нагоре по принципот дека – водата микроскопски се качува нагоре … се сеќавате учевме на часовите по хемија во петто оделение …

Линк до коментарот на Волан

A oва е еден дел од мојот текст со кој настапив на последниот Научен симпозиум на Археолозите на Македонија во Делчево. Текстот во оригинал можете да го прочитате на web site-от на Аксиос, во списанието Питандера. Темата за мојата дебата беа артефактите од камен, иако напишаното може сосема слободно да се примени и за сите камени споменици.

Камењата со поголема тврдина не се подложни на некои поголеми оштетувања, но кај оние со помала тврдина основен фактор за нивното распаѓање се: промена на температурата и влагата. Промена на температурата (нагло зголемување, па потоа намалување) може да делува разорно кај некои видови камен кои се порозни, немаат еднороден состав и кај коишто коефициентот на ширење на составните компоненти е различен.

Заеднички непријател на сите камени споменици, вклучувајќи ги и камените алатки е капиларната влага. Таа во зима смрзнува и аналогно на тоа се зголемува волуменот на мразот, кој прво создава микроскопски, а потоа и поголеми пукнатини во суровината, се додека не ја разгради.

Линк до списанието

На ова треба да ја додадеме и вегетацијата која симпатично го ,,гушнала” Аквадуктот и направила цел цветен оквир по неговата должина и дополнително го уништува. Како што може да се види од сликата, карактеристична појава на тој влажен малтер е еден посебен вид на зелено растение кое ја нагризува површината.

Ако некој си помисли макар и случајно, дека сум се откажала од Аквадукот и намерата за негова популаризација, е па богами се зезнал. Толку многу се изнапишувавме со Волан, што дури и бугарските блогери научија за нашиот Аквадукт. А за во иднина освен лобирањето, и неспособноста на конзерваторските центри за заштита на истиот… што знам…

Let God save the Аквадукт, ама буквално.


Препорачани линкови:

– Аквадукт кај Скопје
– Акција за ревитализација на скопскиот Аквадукт – ќе биде или не
СЛОВЕНЕЧКА – кратка историја за нејзината долга изградба
Непристапноста главна пречка за промоција на аквадуктот
Аквадукт & Синтезис
Синтезис, Римскиот Аквадукт и нашата негрижа за културното наследство
Зошто се знае толку малку за Скопскиот Аквадукт
АКВАДУКТ – негрижа на надлежните (Фото досие “Бара“ …)
Кој лапна 2 000 000 денари за неизградениот пат до Римскиот Аквадукт
Срам да ми е!
Јас ли сум глуп?
Аквадуктот..како да го зачуваме..
Аквадуктот во Скопје се гледа преку Google maps и Google earth
АКВАДУКТ – Aqueduct … како да го пронајдеш
Како лобира општина Бутел за Аквадуктот
Google map my Аквадукт
Скопскиот аквадукт и војничката сага

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име