Дома Аквадуктот во Скопје (серијал) Аквадуктот во Скопје се гледа преку Google maps и Google earth

Аквадуктот во Скопје се гледа преку Google maps и Google earth

1,876 views
0

На сликата подолу со жолти стрелки се означени почетокот и крајот на сегашната зачувана структура на Аквадуктот во Скопје. Испрекинатите линии по неговата должина ги означуваат столбовите кои ги носат лаците. Во средината, потенцирана е барата кој ги нагризува и оштетува столбовите.

Но, на институциите кои се задолжени за неговата заштита и промоција во Република Македонија, очигледно дека им треба поголема диоптрија, бидејќи не можат да го видат Аквадуктот во Скопје, кој обичен човек може да го пронајде со помош на Google earth и Google maps.

Вистинскиот клуч за старите култури го носиме во себе. Треба да го дадеме како сведоштво, за да остави печат на времето.

Затоа:

Ги повикувам сите граѓани на Република Македонија да обрнат внимание на културното наследство кое ни го снемува пред очите. Воедно упатувам апел до сите блогери, секој на свој начин да се вклучи во акцијата за промоција на Римскиот Аквадукт во Скопје.

Препорачани линкови: – Аквадукт кај Скопје
–  Акција за ревитализација на скопскиот Аквадукт – ќе биде или не
СЛОВЕНЕЧКА – кратка историја за нејзината долга изградба
Непристапноста главна пречка за промоција на аквадуктот
Аквадукт & Синтезис
Синтезис, Римскиот Аквадукт и нашата негрижа за културното наследство
Зошто се знае толку малку за Скопскиот Аквадукт
АКВАДУКТ – негрижа на надлежните (Фото досие “Бара“ …)
Кој лапна 2 000 000 денари за неизградениот пат до Римскиот Аквадукт
Срам да ми е!
Јас ли сум глуп?
Аквадуктот..како да го зачуваме..

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име