Дома Археологија Национализам во Археологијата – ДА или НЕ

Национализам во Археологијата – ДА или НЕ

1,700 views
0

 

Национализмот е еден од совршените калапи со кој може археологијата да се обликува во современа научна дисциплина. Тој е најлесниот начин од далечното минато да се создадат историски и национални идентитети, како што е случај со поголемиот дел од XX век, а се интензивира во последните 20-ина години. Бидејќи до сега на кратко се осврнав на оваа категорија во Нацистичка археологија и во Архологија на идентитетот, во некој од следните постови подетално ќе го обработам ова прашање. Дотогаш ви предлагам самите да го побарате точниот одговор на насловот на една виртуелна монографија која според вас би гласел:

,,Македонските цивилизации во праисторијата

или

,,Цивилизациите во македонската праисторија“.

Во навидум две едноставни реченици постои голема филозофија. А богами и политика. Во зависност од вашиот ракурс, самите ќе се дефинирате за или против ,,Национализам во Археологијата”.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име