Дома Археологија И јас сакам да јадам од оваков сервис……..

И јас сакам да јадам од оваков сервис……..

1,287 views
0

 

“Сите археолози би сакале археолошките локалитети да бидат затрупани како Помпеја и Херкуланум.

Можеби ова звучи прилично бизарно, но ќе се сложам со мислењето на повеќето мои колеги. Всушност целосно и потполно ги запознаваме формата, изгледот на римските градски населби и животот во нив откако биле откриени градовите Помпеја (Pompeii) и Херкуланум (Herculaneum) кои во 79 год. н.е. ги затрупала ерупцијата на блискиот вулкан Везув. Кога бил симнат покривот од пепел се покажал град со улици и продавници, јавни згради и приватни куќи, во кои се сочувале сите апарати, сликарски и вајарски украси, мебел и огромен број на предмети за потребите на секојдневниот живот. Во тој поглед Помпеја е еден од најзначајните археолошки вредности на сите времиња и таа придобивка му припаѓа на целиот свет.

 

Сребрениот сервис од Помпеја

 За тоа каков бил животот во Помпеја пред деструкцијата, говори и ова кратко слајд шоу.


 [slideshare id=9288&doc=latin-pompeii-25262&w=425]


Дополнувања: * официјалната страница на Англо-Американскиот проект во Помпеја
* Виртуелна on line изложба на артефактите од Помпеја

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име