Дома Археологија Откриена веројатно најстарата култура на тлото на Северна Америка

Откриена веројатно најстарата култура на тлото на Северна Америка

1,495 views
0
Една вест од САД експресно го обиколи светот. Имено, пред некое време археолозите во Минесота ја открија веројатно најстарата култура на американското тло, која датира околу 14 000 п.н.е.

Досега најстарата палео-Индијанска култура, т.н. Кловис (Clovis)  има временски дијапазон најдоцна до 13 500 год. п.н.е. односно се совпаѓа со крајот на Последното Ледено доба на Американскиот континент, т.н. Глацијал Висконсин (која одговара на Würm, според Европската периодизација).

Досега постои само единствен праисториски локалитет во Минесота кој датира околу 8000 до 10,000 год. п.н.е, но кој за чудо е пропратен со човечки остатоци од Browns Valley Man. Па, да им посакаме среќа на колегите од Америка, со откривањето на своите предци.

Други извори 1,2,3

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име