Дома Тајната книга (серијал) Први импресии од филмот Тајната книга (1)

Први импресии од филмот Тајната книга (1)

1,414 views
0

 

Спремни ли се сите кои ќе ги изгледаат филмот да се соочат со себе си и со Тајната на една книга. Но има нешто што е поголемо од еден филм. И од една книга. Нешто што е безвременско и вечно. Во него лежат сите тајни. А се додека постојат тајни, ќе има и луѓе опседнати со нив.

Кога го гледав Кодот на да Винчи запишав:

 ,,Секој го гледа она што сака да го види, секој го слуша она што сака да го чуе”.

Овие два филма кои некои ги компарираат, се просто неспоредливи. Едниот е комерцијален и носи глобална (општа) порака од светот на религијата. Тајната книга е уметнички и носи порака за еден народ. Од едно срце. За цел свет.

Да се разбереме. Не помислувајте да одите да го гледате филмот, пред добро да си прочитате за христијанската религија, за манихејството, дуализмот и за богомилството. И пак е прашање колкумина ќе ја разберат пораката која тој сака да ви ја прати. Каде е Тајната книга и што е запишано во неа?

И дали навистина секој го гледа она што сака да го види, или она што му е навистина запишано? А ако е запишано, каде е тоа запишано?

Има некои работи поголеми од еден универзум.

Има работи поголеми од еден човек.

И од неговото срце.

По втор пат го повторувам истото:

,,Неоспорен факт е дека после гледање на Тајната книга се развиваат дискусии од кои единствено нешто што можеме да научиме е како и колку да се слушнеме себе си и да си ја разбереме својата сопствената духовност.”

продолжува

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име