Дома WWWести Храмовите во Tarxien

Храмовите во Tarxien

2,135 views
1

Мегалитите од кои се составени храмовите во Tarxien (Малта) се стари преку 5000 год. Графитите кои се наоѓаат на нив се значајни од повеќе аспекти, бидејќи содржат огромен број на импресивна праисториска уметност  која претежно се состои од мегалити на кои се изгравирани со вдлабнување најразлични животни, спирали и други необјасниви за сега дизајни.

[youtube]3TdLWwlCs60[/youtube]

Но континуираното изложување на дожд, влага и ветер направиле значајни оштетувања. Бидејќи не биле сите тргнати од локалитетот во 1956 г. кога повеќето сe пренеле во National Museum of Archaeology, сега се превземаат итни мерки за заштита на т.н. бродски графити кои во тоа време биле во добра состојба, но во моментов им се заканува опасност од уништување.

Тие набрзо би требало да бидат сместени во близина на храмот каде ќе бидат достапни и за посетителите, но и за конзерваторите.

извор

за фотогалерија клик тука

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име