Дома Придонеси на Википедија Багдадската батерија

Багдадската батерија

1,612 views
0
Ако сте мислеле дека батеријата ја измислил  Алесандро Волта, сте се прелагале, бидејќи археологијата е полна со изненадувања.

Една од светските мистерии е еден особено чуден артефакт, т.н. Багдадската батерија. Артефактот кој моментално се наоѓа во Museum of Ancient Inventions се верува дека е стар најмалку 2000 години и потекнува од т.н. Parthian период. Багдадска батерија во суштина е заедничко име за група на артефакти откриени 1936г. во селото Khujut Rabu, југо-источно од Багдад.

Во случајов, се работи за еден објект за кој се претпоставува дека бил галванска ќелија, веројатно употребена за обложување на злато врз сребрени предмети. Садот во форма на ваза, со светло-жолта боја, има висина од 12,5 сантиметра и дијаметар на основата од 4 сантиметра.

Како и зошто е користена оваа ,,батерија” останува енигма. Некои тврдат дека таа е доказ за знаењето на старите цивилизации за електрицитетот, милениуми пред тој да биде официјално откриен. Ако вие сакате да истражувате, линковите ви се тука: 1,2,3


Текстот беше поставен на порталот Алиби, во категоријата Археологија


написот беше искористен да се поставии и уреди истоимениот текст за Багдадската батерија на македонската Википедија.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име