Дома Археологија Стипендии за археолозите

Стипендии за археолозите

1,707 views
0
CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies) е средноевропски програм за размена на студенти, професори и истражувачи, која страртуваше во Март 1995г. Целта е преку размена да се сподели знаењето, да се обучат идните кадри или да им се пружи шанса на истражувачите за дополнителна наобразба. За да се регистрирате треба прво да отидете на страницата за стипендии, а доколку сe уште имате нејаснотии, можете да се консултирате и со канцеларијата на CEEPUS во Македонија.

Во рамките на оваа глобална програмата, постои интерна програма за археолози т.н. ARHEOPED, која стартуваше годинава во март. Тоа е мрежа на пет катедри по археологија (во Љубљана, Задар, Сплит, Белград и Скопје) иницирана од страна на колегите од Словенија. За секоја година (т.е дадаено е и по семестри) оваа програма обезбедува одреден број на грантови, за кои секој археолог (дипломиран или не) може on line да аплицира.

Е па колеги информацијата ја имате. Нека ви е со среќа.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име