Дома Археологија Babylon загубен засекогаш

Babylon загубен засекогаш

2,301 views
1

Ќе почнам по обратен распоред прво со таговите: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

* бил изграден помеѓу реките Еуфрат и Тигар.
* бил престолнина на Бабилониа.
* бил центар на древниот Близок Исток по падот на Асирската империја
* бил rulled by Набукодоносор.
* бил почитуван од Александар Македонски и од Селеуцид.
* бил повеќепати рушен и подигнуван.
* бил ископуван од Robert Koldewey, ученикот на Heinrich Schliemann.
* бил ,,сљуштен” од British Museum кој поседува колекција од отприлика 120 000 плочи кои споро се публикуваат
* и уште многу тоа бил… Но бил …

По двете случки кои следеа во последните 20 години, денес светски познатиот локалитет Вавилон (Babylon), е само една руина. На почетокот од 80-те години ирачкиот диктатор Садам Хусеин нареди локалитетот да биде реставириран и конервиран, но археолозите и конзерваторите не го послушаа. Но тоа не беше најлошото. Да биде катастрофата и разорувањето поголемо, по падот на Садам во 2003 год. полските војници го употребија како воена база. Овие две ,,несреќи” го принудија UNESCO да го симне Вавилон од Светската листа на културни добра, со што светот веројатно го загуби еден од најмоќните локалитети засекогаш.  🙁

Детал од Портата на Иштар – Пергамонски Музеј, Берлин

за видео клипот клик тука

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име