Дома Администрација Јас и лиценците на Creative Commons

Јас и лиценците на Creative Commons

1,107 views
0
И да имав дилеми со Creative Commons, му благодарам на Новица од Слободен софтвер кој ми ја разјасни разликата помеѓу лиценца и лиценци. Така на овој блог содржините ги ставив под  by-nc-nd/2.5/deed (Именување-Некомерцијално-Да се дели под условите на 2.5), една од шесте лиценци. Што значи слободно смеете:

    * да го умножувате, дистрибуирате и на јавноста да му го отстапувате делото
    * да го преработувате делото

Под следните услови:

by    
Именување. Морате да го признаете и да го означите авторството на делото на начин како што го означил авторот или давателот на лиценцата.

nc    
Некомерцијално. Ова дело не смее да се користи во комерцијални цели

sa   
Да се дели под истите услови. Ако ова дело го промените, преобликувате или создавате свое користејќи го, преработката можете да ја дистрибуирате само под лиценцата која е идентична со оваа.

     *  Во случај на понатамошно косистење и дистрибуција морате на другите јасно да им ги дадете на знаење условите на ова дело
     * Од секој од тие услови можни се отстапки, но ако добиете дозвола од носителот на авторското право.

Ако на мојот претходен блог секој можеше да земе како сака и кога сака од написите, на овој блог важат поинакви правила. Два пати размисли, па здипли.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име