Дома Археологија Како го изградив мојот прв Stonehenge

Како го изградив мојот прв Stonehenge

2,030 views
1

 

Кога пишував за менхири, трилити, кромлиња, долмени, хенџови, ја наведов нивната типологија и морфологија, без да се задржувам на техничките детали кои биле користени при нивното создавање.

Во меѓувреме налетав на еден интересен видео клип на You Tube.

,,Пред 4000 год. популацијата која го населувала каменото доба на Британија, го подигнала мистериозниот споменик: Stonehenge. Се уште не ни е доволно познато како тие го сториле тоа, како ги поместувале и како ги исправувале масивните камења. Тоа е научна мистерија која овој човек се заколнал дека ќе ја разреши. Почнал да гради сопствен Stonehenge во дворот на својата куќа во Мичиген, за да го докаже тоа. Wally Wallington не е научник. Но сепак знае една-две работи околу поместувањето на камењата.”

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име