Дома Археологија Ексклузивни слики од случајот со штитовите – репринт

Ексклузивни слики од случајот со штитовите – репринт

975 views
0

Уште еднаш правам репринт на истоимениов пост од вчера. Да биде трагиката поголема, некои блогери се дрзнаа без цитирање, да украдат слики кои ги направија Волан, и уште неколку други блогери. Не би ме зачудило некои од сликите да се појават и во весниците, ама следен пат цитирајте си го изворот. 
 
                          
 
 
 
Во можниот скандал со Бронзените штитови, кој како таков го најави Канал5, учествуваат од едната страна Душко Темелковски, кустос во Завод и Музеј Прилеп, а од другата страна професорите Драги Митревски и Виктор Лилчиќ, од Катедрата по археологија. Директорот на Републичкиот завод за заштита на спомениците на културата – Паско Кузман, застана во одбрана на професорите. 
 
Им благодарам на сите кои ми помогнаа.

АПДЕЈТ: во еден од коментарите ја имате целосната верзија на статијата ОТКРИТИЕ ОД ОГРОМНО ЗНАЧЕЊЕ ВО СЕЛОТО БОНЧЕ, МАРИОВСКО, која се појави точно во 12 30 ч. на стРаниците од весникот Вест.
 
АПДЕЈТ 2: За да не се ствара забуна еве што точно рече Паско Кузман – подолу е направен стенограм (извадоци)од синоќешната изјава за вестите на Канал 5…

Коментаторката:

…фрла ново светло за простирањето на Античката Македонска држава. Прилепскиот Завод и музеј им даде рок на двајцата скопски професори археолози до вечер да ги донесат деловите од штитовите на музејот.

Директорот на Управата за заштита на спомениците на културата Паско Кузман, во одбрана на професорите Драги Митревски и Виктор Лилчиќ – Тврди дека се нашле во ситуација да ги откупат фрагментите и во тоа не гледа ништо лошо. Според законот било каква пронајдена културна вредност е државна сопственост и треба да се пријави во рок од 24 часа, во надлежниот завод или најблиската полициска станица.

Паско

… ,,аааа (онака подзамислено со раката на лице …) Колегите од Прилеп – направиле то што можеле да направат – ги откупиле тие предмети за кои што имале финасиски средства во моментот” …

Новинар

…,,а дали Ве известија” …

Паско

… ,,не … нас не известија …. нема проблем … ние сме известени за све што” ….

Новинар

… ,,а значи знаевте дека има уште фрагменти, зошто не ги одкупивте?” …

Паско

… ,,знаевме и ние ветивме … ко ке се вратиме во Скопје дека од Министерството за култура ке побараме хитно финасиски средства … за да може да се откупат и другите преостанати предмети … И додека то го правевме … значи … аааа … професорите кој што биле на терен да го истражуваат просторот … тие се нашле во ситуација да ги откупат тие предмети … и да ги пријават истовремено во пријавата … Значи не гледам дека е нешто направено кое не е дозволено … и едното и другото е во ред” …

Повторно благодарам до неколку блогери (чии имиња ќе останат тајна), кои ми помогнаа постот да го добие овој облик. 

  

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име