Дома Археологија Master of unites

Master of unites

1,814 views
0
Е па како ми е на Винча..Хм.. Копаш по features и по unites кои ти се некакви логички целини во склоп на локалитетот. Точките кои се викаат EDM (electronic device measuerement) ѓи наоѓаш со помош на тотална станица. Со нив можеш да измериш 3D конфигурација на теренот, да правиш отварање и затварање на тие исти features и unites. Да лоцираш Ц наоди, т.е. артефакти од посебно значење и да зимаш точки за флотација. Тоа што го работиш, го пишуваш на посебен лист на кој треба да стои твој коментар и број на фотографија. Потоа и тоа оди на компјутер. Нема скици и цртежи и слична папирологија туку постои ортофотографија како пропратен елемент на ископувањето. Значи сума сумарум комплетна дигитална археологија.
 
Ако нешто зезнеш одма го бараш Master od unites …. мислам дека е тоа најтражениот човек на Винча. Што тој ќе каже, обично така и бива.  И ископувањето goes on and on…
  
© arheoblog 2006

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име