Дома Археологија Пронајдена мегарска чаша со претстава на Афродита

Пронајдена мегарска чаша со претстава на Афродита

1,491 views
0

 

Кога овој пост ќе се појави јас нема веќе да бидам во Македонија, но нејсе морав да дадам свој коментар на статијава. Имено, прочитав вест во елекртонската верзија на весникот ШпицГлава на Афродита најдена во Струмица. Си викам, по онаа ексклузивната статуа која пред некоја недела ја најдоа во Грција, можеби и ќе може да се направи некаква компарација.

Кога тоа, во текстот подолу се открива дека тоа е всушност ,,Мегарска чаша со флорални мотиви и пластично моделирана женска глава на Афродита”, кои се само еден дел од наодите кои струмичките археолози ги пронашле на локалитетот Орта џамија во Струмица.

Фино. Глави има колку сакаш. Главата може да биде изгравирана на камен. Да биде ба или обичен рељеф. Нацртана или насликана на ѕид, на керамика, на предмети за утилитарна или ,,култна” намена. Може да биде статуа…итн…значи ликовните представи на еден карактер ниту визуелно, ниту стилски, а богами ниту уметнички не се ограничени.

Во археологијата, кога ќе се каже дека е пронајдена глава, тогаш тоа значи само едно. Дека е пронајдена глава од одредена личност (вистинска или од митологијата) која и припаѓала или била дел од некоја статуа.


До кога бе ќе биде
вака карикирана нашава археогија по новиниве? А? До кога?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име