Дома Археологија Со свој камен од Розета по своја глава (реплика на пост)

Со свој камен од Розета по своја глава (реплика на пост)

1,527 views
0

 

Бидејќи бев замолена од повеќе луѓе на повеќе места, да дадам некакво мислење за Каменот од Розета и дешифрирањето на средниот дел од текстот од страна на академик Башевски и проф. Тентов…како за почеток ќе ви препорачам  прво да го прочитате текстот на Развигор насловен истоветно како мојот пост, па да размислите, и дури потоа да си завземете сопствен став. Како дополнение за упатството можете да проверите дека:

1. на страницата на МАНУ не може ништо да се прочита, и не знаеме дали е ажурирана со нови податоци, бидејќи не им работи серверот
2. во дневните весници можат да се прочитаат само штуро искарикирани информации (1,2,3)
3. главниот збор треба да го имаат историчарите, египтолозите и лингвистите, а не археолозите. Археолозите си го сториле своето со пронаоѓање на каменот. За останатото си постојат помошно-историски науки. Едноставно некои луѓе очигледно треба да разграничат во што се состои работата на археолозите и до каде досега нејзиниот лимит. Ако има нејаснотии за помош можете слободно да се обратите кај чичко гугл. А да, на гугл њуз како вели Развигор нема ништо за ова неоспорно ,,важно” откритие ..или и тоа не е ажурирано!?

Но сепак ако добро просурфате, ќе налетате на еден краток напис од Бугарија во кој се вели, цитирам:

 

,,According to the decipherers the texts didn’t prove that ancient Macedonians used to have and created the Alexandria Library known as one of the 7 World Wonders….

The two scholars claim that the text written on the Rozeta Stone was with words that used to be identical with the modern Macedonian language and its dialects. 

The pre-election situation in Macedonia is doing strange things, FOCUS correspondent commented.

Заклучок: Не завземам никаков став од проста причина. Прво не сакам да реагирам на се живо зошто пред да се скокне, треба да се каже ,,оп”. Второ. Си постои методологија на истражување која за почеток вели дека треба да се види и да се прочита трудот на двајцата истражувачи. Потоа треба да се консултира целата позната литература која постои за Каменот од Розета. И на крај за да се даде мислење треба да се исчита сета научна публикувана литература на сите јазици и од сите научници, во однос на таа проблематика. Кој има време за толку ,,многу” наука- изволте. Но јас го немам!!!

EDIT: еве дури пред 2 часа се појави првата информација на гугл, кој е само пуки превод на се она до сега ,,објавено” по весниците. kamen … Rozeta … pismo … jazik … камен … Розета … писмо … јазик …

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име