web analytics
За менеВасилка Димитровска
магистер по археологија
Скопје, Македонија
e-mail: info@arheo.com.mk

Текстовите на сајтот не се лекторирани

ЧПП
Прирачник за коментирање

Пребарувај по сајтот
My pages and blogs
Blog in english
Архео-креатива

Verba volant scripta manent

Video|Channels|Community
Категории
Архива

Posts Tagged ‘ХАЕМУС’

PostHeaderIcon Како изгледа да бидеш дел од еден ,,Брод со бисери”

Заедно со тимот на ХАЕМУС во 2018 год. ќе учествуваме во филмскиот проект насловен „Брод со бисери“ кој ги спојува филмските дејци, истражувачи и продуценти од Македонија и од Турција заеднички да работат на ова филмско остварување. Овој играно-документарен филм има за цел да го покаже историското и културното богатство на двете земји и двата народа коишто споделуваат многу заеднички вредности.

Ottoman_heritage_Skopje_Haemus

Проектот е плод на долгогодишна научноистражувачка работа и ќе понуди една свежа страна на историјата, околу спомениците и харизматичните историски ликови, за кои се вели дека имаат емоционална љубовна страна којашто не е толку позната. Приказните започнуваат во Турција и тие блескаат како бисери. Главниот лик го толкува г-а Регина Икономовска, која во истовреме е сценарист и координатор на проектот. Таа информациите ги бруси по пат во свои приказни, создавајќи ја книгата ,,Брод на бисери”, со којашто всушност се враќа во Македонија. Крајот на приказните е во еден дел од провинцијата на поранешна Румелија, денешна Македонија. Во меѓувреме се покажува/прикажува едно богато културно милје помеѓу двете земји коешто има заеднички нитки, сето тоа сплотено во еден ,,Брод со бисери”.

Филмот е финансиски подржан од државниот и приватниот сектор на Македонија и Труција испраќајќи порака за мир и заедништво како силен мост во двете култури, особено во филмската индустрија.

За мојата конкретна работа на овој проект ќе пишувам понатаму, а за повеќе информации во врска со идејата, целта и продукцијата, прочитајте тука.

За сајтот

Добредојдовте на мојот сајт. Доколку ви се допаѓаат текстовите и сакате да ме следите кликнете на RSS фидот. Текстовите на сајтот не се лекторирани. Сајтот е заштитен со Законот за авторски и сродни права на Република Македонија.

Почитувајте ја лиценцата на Криејтив Комонс пред да позајмите без прашање на интернет.

Василка Димитровска магистер по археологија

UNESCO Club HAEMUS
SCUPINI ROMANI
Моја книга за Руг Баир
Visits
View My Stats