web analytics
За менеВасилка Димитровска
магистер по археологија
Скопје, Македонија
e-mail: info@arheo.com.mk

Текстовите на сајтот не се лекторирани

ЧПП
Прирачник за коментирање

Пребарувај по сајтот
My pages and blogs
Blog in english
Архео-креатива

Verba volant scripta manent

Video|Channels|Community
Категории
Архива

Posts Tagged ‘обичај’

PostHeaderIcon Народните обичаи и етничкиот идентитет – интервју за Mia.mk

Живото или како УНЕСКО го дефинира нематеријалното културно наследство се манифестира во повеќе домени кои народот ги препознава како традиција. Постои верување дека ако не се одржи некој обичај, со тоа се бришат трагите на идентитетот, без да сме свесни дека и во самите тие традиции има инкорпорирано многустрани елементи. Кај луѓето е многу помоќно мислењето дека со неодржувањето на еден обичај може да дојде до пропаѓање и уништување на заедницата, која во овие современи услови на живеење е единствено нешто што ги поврзува и ги држи како компактна група. Оттука е многу важно сите тие традиции, обичаи, ритуали и верувања да се продолжат, да се заштитат, документираат, негуваат, презентираат и популаризираат. Од таа причина ХАЕМУС започна процес на акредитација како консултат за нематеријално културно наследство во УНЕСКО со цел да продолжи да го негува духот на традицијата во Република Македонија во сите негови облици и начини кои би придонеле за поширока промоција на овој тип наследство.

Bamburci_s.Ratevo_Daniela_Takeva

Ратевски Бамбурци, с. Ратево, фотографија Даниела Такева

Сето ова но и многу повеќе за народните обичаи и етничкиот идентитет, за симболиката на маските и другите обичаи во т.н. некрстени денови, може да се прочита во едно големо интервју кошто заедно со колешката проф. д-р Лидија Ковачева, консултант за нематеријално наследство во ХАЕМУС, го дадовме за новинската агенција Mia.mk. [линк]

По професија сум археолог, но поради природата на својата работа да го менаџирам ХАЕМУС кој во текот на своите 5 години постоење пресрасна во голем центар за научно истражување и промоција на културата, морав да се едуцирам дополнително, особено во полето на нематеријалното култрурно наследство. Но кога ќе стигнете во една понапредна фаза на проучување и менаџирање на наследството од еден микро или макро регион, ќе сфатите дека овие два сегмента се испреплетуваат и е практично невозможно да се согледуваат одвоено.

- Постои верување дека ако не се одржи некој обичај, со тоа се бришат трагите на идентитетот, без да сме свесни дека и во самите тие традиции има инкорпорирано многустрани елементи. Кај луѓето е многу помоќно мислењето дека со неодржувањето на еден обичај може да дојде до пропаѓање и уништување на заедницата, која во овие современи услови на живеење, е единствено нешто што ги поврзува и ги држи како компактна група. Оттука е многу важно сите тие традиции, обичаи, ритуали и верувања да се продолжат, да се заштитат, документираат, негуваат, презентираат и популаризираат. Од таа причина ХАЕМУС започна процес на акредитација како консултат за нематеријално културно наследство во УНЕСКО со цел да продолжи да го негува духот на традицијата во Република Македонија во сите негови облици и начини кои би придонеле за поширока промоција на овој тип наследство, потенцира Димитровска.

Дел од моите изјави во интевјуто за Mia.mk

За сајтот

Добредојдовте на мојот сајт. Доколку ви се допаѓаат текстовите и сакате да ме следите кликнете на RSS фидот. Текстовите на сајтот не се лекторирани. Сајтот е заштитен со Законот за авторски и сродни права на Република Македонија.

Почитувајте ја лиценцата на Криејтив Комонс пред да позајмите без прашање на интернет.

Василка Димитровска магистер по археологија

UNESCO Club HAEMUS
SCUPINI ROMANI
Моја книга за Руг Баир
Visits
View My Stats