web analytics
За менеВасилка Димитровска
магистер по археологија
Скопје, Македонија
e-mail: info@arheo.com.mk

Текстовите на сајтот не се лекторирани

ЧПП
Прирачник за коментирање

Haemus Journal
UNESCO Club HAEMUS
My pages and blogs
Video|Channels|Community
ПосетиPosts Tagged ‘архитектура’

PostHeaderIcon Културна трансгресија на етничкиот идентитет

Дали сме свесни како се гради и како исчезнува еден идентитет? Дали остава материјални траги или пак е зачуван во фолклорот и на кој начин ќе го препознаеме?  Секој човек со себе носи магија на културата, печат на времето и симбол од местото од каде што доаѓа. Средниот век бил еден возбудлив период кога голем број на народи и етноси во потрага по подобар живот, постојано се селеле носејќи го со себе и дел од своето ‘наследство’. Територијата на Република Македонија не била исклучок и тука се преплетуваат стории какви што ги гледаме секој ден на нашите мали екрани, во документарците, филмовите и сериите од овој период. Пред нас се отвараат приказни кои ќе (п)остават многу отворени прашања, лични и колетивни, за тоа кои сме и каков е културниот идентитет на дел од жителите во Македонија

Културна трансгресија на етничкиот идентитет

Овој труд во форма на есеј е публикуван во најновиот број на списанието Културен Живот кој може да се купи во книжарниците Или-Или и Табернакул по цена од 200 мкд.

PostHeaderIcon Зар еден кратер да ни направи толку проблеми

Повторно, по кој знае кој пат, се актуелизираше случајот со бронзениот кратер од Корешница, Демир Капија, за кој во неколку наврати пишував и давав интервјуа. Кратерот многу долго се наоѓаше во приватната колекција на фамилијата Шелби од Хјустон, а во последните неколку месеци тие го отстапија на Метрополитен музејот од Њујорк. И покрај тоа што овој вреден артафакт се наоѓа поместен во каталогот на музејот, сепак го нема во постојаната изложба на оваа институција, а кустосите немоќно молчат за причините.

На овој цртеж точно се гледа позицијата на кратерот во левиот долен агол од гробницата, а цртежот го направил оној кој присуствувал на ископувањето

Уште многу одамна семјеството Шелби кои дошле до кратерот по пат на аукција, изјавија доколку се докаже дека земјата на потекло е Република Македонија, тие ќе го вратат без поговор. Арно ама, земјата на потекло се уште молчи за овој случај, за кој е познато скоро се, освен тоа да се обелодени јавно кои се сторителите на овој криминален акт.

Пресек на гробницата од Демир Капија од непознат автор
чиј цртеж се наоѓа по цел интернет

Најголемиот проблем не е како да го вратиме кратерот, туку кој и зошто ги крие сторителите на ова (зло)дело?! Бидејќи кога тие ќе проговорат, правните докази автоматски ќе обезбедат враќање на овој вреден артефакт дома во Македонија.

За сајтот

Добредојдовте на мојот сајт. Доколку ви се допаѓаат текстовите и сакате да ме следите кликнете на RSS фидот. Текстовите на сајтот не се лекторирани. Сајтот е заштитен со Законот за авторски и сродни права на Република Македонија.

Почитувајте ја лиценцата на Криејтив Комонс пред да позајмите без прашање.

Василка Димитровска магистер по археологија

Пребарувај по сајтот
Follow my research

SVPINI ROMANI
HAEMUS E-ShopМоја книга за Руг Баир
Категории
Архива