Уметноста на исламот во Македонија

Текстот е публикуван во книгата - В. Димитровска, 2008, Археолошки дневник, Аквариус, Скопје, 9-14. Кон крајот на 15 век Македонија, Србија и Босна и Херцеговина веќе биле потпаднати под владеењето на Турците. На овој балкански простор, паралелно со турската власт и исламизацијата, се развила уметност која суштествено се разликувала од традицијата на христијанската култура. Завземајќи значајно место во културата на...

Во Македонија имало Неандерталци – Најстарите остатоци од животот на човекот во Македонија

Во Македонија имало неандерталци Потврдено е дека испратените примероци на алатки ги изработувал неандерталец во периодот меЃу 47.100 + 4.800 и над 50.000 години пр.н.е. Музејот на Македонија деновиве го доби очекуваниот позитивен одговор од германската лабораторија од Институтот за физика на Универзитетот Ерланген во Нирнберг, дека во Македонија имало неандерталци, како потврда на испратениот вреден материјал од...