Проектот „Зборува радио Скопје“

  „Градот убав, пак ќе никне“ Едно јулско утро на 26.07.1963 година во 5:17 часот, стрелките на часовникот на Железничката станица во Скопје застанаа засекогаш. По тој повод новинарот Јован Поповски ќе напише - "Скопје умре за десетина секунди и тоа со чудна смрт, стоејќи!". Но нашата метропола, честопати разурната од разни сили, овој пат беше повторно изградена од почеток со...

Дали знаете кога е основана Пивара Скопје?

Сигурно сте налетале на онаа шега дека во Скопје само пивото остана „скопско“. Со оглед на тоа што потекнувам од стара скопска фамилија (јас сум 5та генерација родена во Скопје), оној момент кога со тимот на ХАЕМУС го склучивме договорот со Пивара Скопје АД за научно-истражувачкиот проект за „Историјатот на Првата Парна Пивара АД во Скопје“, знаев дека ќе...

Јавни дебати: Да инвестираме во футуризмот

Да инвестираме во футуризмот: Културните пејзажи на еден пост-социјалистички град Во катастрофалниот земјотрес од 1963 г., уништени се преку 85% од станбениот фонд и преку 80% од културно-историските објекти во Скопје. Обновата е овозможена со помош од тогашните југословенски републики и од странство, со што Скопје станува град на меѓународната солидарност. Во тоа време Скопје бил замислено, а потоа и изграден како...