Стибера – Македонската Помпеја (видео од предавање)

  На 15.11.2018 год. во ЕУ Инфоцентарот во Скопје, ХАЕМУС во соработка со Archaeological Institute of America за сите љубители на културното наследство организираше серија на ексклузивни предавања повод „Меѓународниот ден на археологијата 2018“. Едно од овие предавање насловено како „Стибера - Македонската Помпеја“ беше во реализација на археологот Душко Темеловски. Кратко инфо за Стибера Сместена во западниот дел на античка Горна Македонија, Стибера...

Колку е вистинит реверсот на македонската банкнота од 100 мкд

На сите ни е позната македонската банкнота од 100 мкд која катадневно поминува низ нашите раце како платежно средство. Покрај својата номинална вредност, оваа банкнота на својот реверс како што се вели на сајтот на Народната Банка на Македонија, означува: „Гравура на градот Скопје од 1594 година, дело на холандскиот графичар Јакобус Харевин. Гравурата се чува во Нинберг“. Општопознат...

Медена Земја – визуелизација на интерпретацијата за културното наследство

Македонскиот документарен филм Медена земја е номиниран во две категории за Оскар, откако победи на голем број фестивали ширум светот. Се разбира, наградите во сите категории - се заслужени! Ова е голем успех за македонската документарна кинематографија и упатувам честитки до авторите! Приказната за Хатиџе Муратова, една од последните диви пчеларки во Европа е вонвременска. Би можела да се случи било...