ПОСЛЕДНИ НАПИСИ

Бродот со бисери заплови по морињата на светските фестивали

Вчера вечер, на 05.09.2021 во 20ч. во Кинотека на Македонија се случи официјалната премиера на авантуристичкиот документарен игран филм „Брод со Бисери“. Автор на овој документарец и главен менаџер е Регина Икономовска, режисер Александар Зиков, јас ја глумам споредната улога, a ХАЕМУС беше стручен консултант за сценариото. Според медиумите, прикажаната авантуристичка доку-драма ги воодушеви и изненади присутните, кои појавија интерес...

Кога си дел од историјата – Пивара Скопје одбележа 99 години од своето постоење

Пивара Скопје го прослави својот 99 роденден, благодарение на документите кои во 2019 со ХАЕМУС ги пронајдовме во Архивот во Белград. Дури и логото на компанијата беше променето по нашето истражување. Соработката на ХАЕМУС со Пивара Скопје трае повеќе од 3 години. Среќна сум што зад себе оставам моменти кои во историјата се вредни за паметење и се радувам...

Рецензија за серијата Атије/The Gift – или како се создава културна дипломатија преку филмска индустрија

  Изминативе неколку дена се заглавив со гледање на сите три сезони на турската серија Атије. Wooowww, стоп со предрасудите. Ова навистина е турска серија, ама не е она што мислите, бидејќи се работи за врвна продукција од страна на Netflix. Англискиот наслов 'The Gift' веројатно повеќе одговара на ова мало ремек дело во кое axis mundi е археолошкиот локалитет Göbekli...