web analytics

Виртуелната Хералдика на општина Аеродром

Хералдиката (покрај тоа што е третирана како помошно-историска) е наука за грбовите. Секоја држава, град, општина, фамилија или фирма, политичка...

Коментари – Hash tag #skopje2014

Вчера некаде околу 13 ч беше промовиран проектот за архитектонското (пре)уредување на урбаното градско јадро на Скопје. За разлика од другите медиуми (тука мислам...

Запознавајќи ја Словенија (дел прв)

Еве веќе некое време сум во Словенија, во Љубљана. Дојдов како размена помеѓу Европските универзитети, и ќе останам уште некое време. Благодарение на...

Црно-бели фотографии од Старата скопска чаршија од 1915 година

Во овие чудни пандемични времиња, ми недостасува џагорот во Старата скопска чаршија, мирисите на зачините, гордоста на спомениците, воодушевените лица на туристите ... но...

Панел дискусија: Заедничкото културно наследство – фактор за меѓукултурен дијалог на Балканот

На 22.12.2020 како директор на ХАЕМУС, зедов учество во дебатата на Регионалниот форум „Сеќавање и меѓукултурен дијалог“ кој како онлајн настан беше организиран од ALDA – European...

Културното наследство има потреба од дигитална визуелизација – интервју

Денес славам почеток на 14та година откако мојот сајт Археоблог е хостиран на MKhost - бр. #1 хостинг провајдер и регистрар на домени во...

Who the fuck is Даниела Тракојвска????

Тоа е онаа персона кој му го здипли постот на Психологот и го прикажа како свој напис во Вечер. Израеагирав...

Поклони ми град

  Денеска секој секому поклонува сешто. Но во минатото царевите, кралевите, императорите, благородниците и великодостојниците на своите сакани им поклонувале...

Македонска онлајн археологија за претстојниот XXI Симпозиум на МАНД

Едно десеттина години одам на симпозиуми на македонските археолози. Сум била прво слушател, а подоцна активен партиципант. Овие симпозиуми ги организира МАНД (Македонското археолошко...
[td_block_social_counter custom_title=”STAY CONNECTED” facebook=”tagdiv” twitter=”tagdivofficial” youtube=”tagdiv” open_in_new_window=”y” border_top=”no_border_top”]

FEATURED

MOST POPULAR

Случајот Кочија (археолошките ископувања стопирани, а локалитетот обезбеден од полицијата)

  Пред 18 месеци беа пронајдени и запленети од дивите копачи ексклузивни предмети и кочија во предворјето на една гробница...

LATEST REVIEWS

Ќе се документира егејската голгота

Во рамките на „Проектот за заштита и архивирање на културното наследство од Егејска Македонија“ чиј иницијатор е Сојузот на стопанските комори на Македонија, Институтот...

Motorcycle Emptiness

   BzRo_EjM-Fg Песна која секогаш, ама баш секогаш ме расположува.

LATEST ARTICLES

error: Content is protected !!