web analytics
За менеВасилка Димитровска
магистер по археологија
Скопје, Македонија
e-mail: info@arheo.com.mk

Текстовите на сајтот не се лекторирани

ЧПП
Прирачник за коментирање

Haemus Journal
UNESCO Club HAEMUS
My pages and blogs

Blog in english

Архео-креатива

Verba volant scripta manent

Video|Channels|Community

Archive for the ‘Туризам’ Category

PostHeaderIcon Викенд предлог – Рамно, а така возбудливо

Во 2013 год. ХАЕМУС го стартуваше проектот ,,Културен и ресурсен менаџмент на Скопска Црна Гора“. Овој долготраен проект кој е наменет за научна и туристичка валоризација/промоција на овој предел вклучува менаџирање на културното, но и на природното наследство на овој регион. Уште на самите почетоци тимот на ХАЕМУС беше привилегиран да го пронајде и да го дефинира археолошкиот локалитет ,,Балаклија” кај с. Мирковци, а веста беше проследната од скоро сите медиуми во Македонија.

View Skopska Crna Gora Mountain in a larger map

Пејзажот на Скопска црна гора е пресечен со многу живописни долини и водни патишта, поволна клима за флората и фауната, и села со автентична традиционална архитектура, убави лозја, овоштарници, ливади и градини со многу бачила и особено со многу стари мелници. Големиот број археолошки локалитети, а особено огромната концентрација на зачувани византиски цркви на толку мала површина, му ги имаат дадено името на оваа локација како ,,света планина на Скопје”. Различни етнички групи, кои ја одразуваат мултиетничката и мултикултурната Македонија, понекојпат може да се видат во традиционалните народни носии и облека.

За да ја промовираме сo ХАЕМУС и пошироко Скопска Црна Гора, во рамките на мојот настап на 20-от симпозиум на Еврсопските археолози во 2014 год. во Истанбул (Турција) се појавивме со промотивен постер за светата планина на Скопје. Упатувам благодарност до Скопската епархија и до МПЦ-ОА кои ни излегоа во пресрет во однос на многу работи при нашите тековни истражувања.

Постерот за СЦГ, којшто го претставив на 20 симпозиум на ЕAA во Истанбул

Бидејќи често одам на СЦГ, овојпат ќе напишам една белешка за да го потенцирам врвот Рамно (1651 мнв.), кој и покрај својата питомост, воопшто не е лесно да се освои. До Рамно може да се стигне на неколку начини, со планинарење од неколку часа преку селата (последното е Бродец), со возење на велосипед или со автомобил. Кога ќе стигнете под врвот ви се отвора една прекрасна висорамнина поради која самото место го добила топонимот ,,Рамно” со мали ритчиња и мношто опојни билки, па освен пешачење, можете да собирате кантарион, нане, а дури до јули и мајчина душица. Оттаму се отвора погледот на една страна кон Кумановската котлина, а на другата страна кон с. Танушевци и Србија. Moже да се прават отклонувања до некои од манастирите или да пешачите покрај рекичките на планината, бидејќи  има убави патеки за шетање, а видикот од врвот е волшебен!

Ramno_Skopska_crna-gora

Oдамна сфатив дека оваа планина, така блиску, а толку далеку од скопјани нуди прекрасно задоволство за сите сетила и не грешам што секој свој слободен момент го поминувам на падините на Скопска Црна Гора. Прошетајте и самите низ Светата Планина на Скопје и споделете ги своите искуства :)

PostHeaderIcon УНЕСКО Тура низ Источниот плански регион

УНЕСКО Тура низ Источниот плански регион
по повод Меѓународен ден на музеите 2016

Меѓународниот денот на музеите е прослава која во светот од 1977 година па наваму, традиционално се организира на 18. мај. Во нејзините рамки се вклучени илјадници музеи од светот, а се практикуваат најразлични настани како посети на археолошки поставки, тури до локалитети и изложби кои се дел од локалните музеи, а треба да го привлечат вниманието на луѓето пред се кон сопственото културно-историско наследство. До 2013 година, настанот ги урна сите рекорди со учество на околу 35 000 музеи од 143 земји во светот, кои беа домаќини на најразлични случувања.

UNESCO-tour-via-EPR

Оваа година Меѓународниот ден на музеите, тематки е насловен како ‘Културен пејсаж’. По овој повод “УНЕСКО Клубот ХАЕМУС“ – Скопје во соработка со Музеј на град Штип, а поддржан од програмата “Go2Macedonia” на Т.А. Арботравел, ќе реализира целодневна ексурзија насловена како ,,УНЕСКО Тура низ Источниот плански регион”. Read the rest of this entry »

За сајтот

Добредојдовте на мојот сајт. Доколку ви се допаѓаат текстовите и сакате да ме следите кликнете на RSS фидот. Текстовите на сајтот не се лекторирани. Сајтот е заштитен со Законот за авторски и сродни права на Република Македонија.

Почитувајте ја лиценцата на Криејтив Комонс пред да позајмите без прашање.

Василка Димитровска магистер по археологија

Пребарувај по сајтот
Follow my research

SVPINI ROMANI
HAEMUS E-ShopМоја книга за Руг Баир
Категории
Архива