web analytics
За менеВасилка Димитровска
магистер по археологија
Скопје, Македонија
e-mail: info@arheo.com.mk

Текстовите на сајтот не се лекторирани

ЧПП
Прирачник за коментирање

Haemus Journal
UNESCO Club HAEMUS
My pages and blogs

Blog in english

Архео-креатива

Verba volant scripta manent

Video|Channels|Community

Archive for the ‘Лично’ Category

PostHeaderIcon Викенд предлог – Рамно, а така возбудливо

Во 2013 год. ХАЕМУС го стартуваше проектот ,,Културен и ресурсен менаџмент на Скопска Црна Гора“. Овој долготраен проект кој е наменет за научна и туристичка валоризација/промоција на овој предел вклучува менаџирање на културното, но и на природното наследство на овој регион. Уште на самите почетоци тимот на ХАЕМУС беше привилегиран да го пронајде и да го дефинира археолошкиот локалитет ,,Балаклија” кај с. Мирковци, а веста беше проследната од скоро сите медиуми во Македонија.

View Skopska Crna Gora Mountain in a larger map

Пејзажот на Скопска црна гора е пресечен со многу живописни долини и водни патишта, поволна клима за флората и фауната, и села со автентична традиционална архитектура, убави лозја, овоштарници, ливади и градини со многу бачила и особено со многу стари мелници. Големиот број археолошки локалитети, а особено огромната концентрација на зачувани византиски цркви на толку мала површина, му ги имаат дадено името на оваа локација како ,,света планина на Скопје”. Различни етнички групи, кои ја одразуваат мултиетничката и мултикултурната Македонија, понекојпат може да се видат во традиционалните народни носии и облека.

За да ја промовираме сo ХАЕМУС и пошироко Скопска Црна Гора, во рамките на мојот настап на 20-от симпозиум на Еврсопските археолози во 2014 год. во Истанбул (Турција) се појавивме со промотивен постер за светата планина на Скопје. Упатувам благодарност до Скопската епархија и до МПЦ-ОА кои ни излегоа во пресрет во однос на многу работи при нашите тековни истражувања.

Постерот за СЦГ, којшто го претставив на 20 симпозиум на ЕAA во Истанбул

Бидејќи често одам на СЦГ, овојпат ќе напишам една белешка за да го потенцирам врвот Рамно (1651 мнв.), кој и покрај својата питомост, воопшто не е лесно да се освои. До Рамно може да се стигне на неколку начини, со планинарење од неколку часа преку селата (последното е Бродец), со возење на велосипед или со автомобил. Кога ќе стигнете под врвот ви се отвора една прекрасна висорамнина поради која самото место го добила топонимот ,,Рамно” со мали ритчиња и мношто опојни билки, па освен пешачење, можете да собирате кантарион, нане, а дури до јули и мајчина душица. Оттаму се отвора погледот на една страна кон Кумановската котлина, а на другата страна кон с. Танушевци и Србија. Moже да се прават отклонувања до некои од манастирите или да пешачите покрај рекичките на планината, бидејќи  има убави патеки за шетање, а видикот од врвот е волшебен!

Ramno_Skopska_crna-gora

Oдамна сфатив дека оваа планина, така блиску, а толку далеку од скопјани нуди прекрасно задоволство за сите сетила и не грешам што секој свој слободен момент го поминувам на падините на Скопска Црна Гора. Прошетајте и самите низ Светата Планина на Скопје и споделете ги своите искуства :)

PostHeaderIcon Среќна Нова 2015 со Пајонија – неискористениот бренд на древна Македонија

Macedonian bronzes

Како што е ред, секоја година на сите мои драги пријатели, читатели, колеги, блогери, роднини, попатни минувачи низ мојот сајт, како и оние кои ми даваат поддршка на било каков друг начин, им посакувам Среќна Нова Година. Но наместо традиционална честитка за успех и добро здравје, како и претходната, решив и оваа 2015 година да ја започнам со една поинаква честитка. Честитка чии невидливи кодови се вткаени како приказна во нашата колективна меморија. Честитка која заслужува да биде испратена до сите истражувачи и љубители на културното наследство ширум светот. Честитка стара околу 3000 години

Ancient_town_-_Vardarski_Rid

Драги Митревски – Старомакедонски град на Вардарски рид
издание на Музеј на град Гевгелија

И покрај тоа што не е мој потесен топик на истражување, отсекогаш ми бил интересен светот на Пајонците. Во историските извори е сосема малку познато, но сепак е запишано дека тие се сметаат за посебен народ, различен од Тракијците и Илирите, со свој етнос и јазик. Во изминатите 20 години, доста е истражено и пишувано за политичка историја и етногенеза на Пајонците, расчитани се голем број на монети, а позната е и нивната ономастика и топонимија. Голем број на пајонски градови на територијата на Македонија се убицирани, па имаме увид во делови од градското живеење во куќите и палатите, а ископувани се и нивните погребувања, при што е детерминирана физичка антропологија на овој древен народ. Заедно со изобилството на керамика, накит, оружје, возможно е да се реконструира секојдневниот живот, но исто така и религија и митологија на Пајонците.

Paeonian Priestess from Macedonia

Пајонската свештеничка од Лисичин Дол
(Археолошки музеј на Македонија)

Посебно е впечатлив накитот на Пајонците. Доста често оригинали или копии на нивниот накит како мода се среќаваат скоро на целиот централен Балкан, се до Романија. Особено се популарни т.н. ‘Македонски бронзи’. Со матична територија која главно била по долината на Вардар со притоките, по своето културно значење Пајонците далеку ги надминале локалните рамки и пронајдените артефакти сведочат за една високо развиена култура, која предначела во своето време на Балканот и зрачела врз околните региони. Научно глорифицирани, медиумски запоставени, Пајонците се гордоста на древна Македонија. За крај да го цитирам мојот колега Н. Стефановски кој вели: ”Дефинитивно Пајонците се запоставени. На некој начин тие му доаѓаат како постариот брат, што работел за помалиот (македонското кралство) да може да се школува и успее, па на крајот кога малиот станал популарен, сите заборавиле што се направил постариот’.

 

Среќна Нова 2015 со Пајонија – неискористениот бренд на древна Македонија :)

За сајтот

Добредојдовте на мојот сајт. Доколку ви се допаѓаат текстовите и сакате да ме следите кликнете на RSS фидот. Текстовите на сајтот не се лекторирани. Сајтот е заштитен со Законот за авторски и сродни права на Република Македонија.

Почитувајте ја лиценцата на Криејтив Комонс пред да позајмите без прашање.

Василка Димитровска магистер по археологија

Пребарувај по сајтот
Follow my research

SVPINI ROMANI
HAEMUS E-ShopМоја книга за Руг Баир
Категории
Архива