web analytics
За менеВасилка Димитровска
магистер по археологија
Скопје, Македонија
e-mail: info@arheo.com.mk

Текстовите на сајтот не се лекторирани

ЧПП
Прирачник за коментирање

Haemus Journal
UNESCO Club HAEMUS
My pages and blogs
Video|Channels|Community
ПосетиArchive for the ‘Артизани’ Category

PostHeaderIcon Промоција – Музејски водич за деца

Во четврток, на 15.03.2012 година во 11ч, во Музеј на Македонија ќе се одржи промоција на еден мал несекојдневен настан. За прв пат во македонија ќе биде презентиран првиот Музејски водич за деца.

Издавач на Музејскиот водич за деца е НУ Музеј на Македонија, автор е мојата колешка Лена Анѓелкоска која е кустос за предшколска и школска возраст во истата институција, додека автор на карикатурите е Никола Анѓелкоски.

Овој проект е реализиран со финансиска поддршка на Министерството за култура на Република Македонија, како и со голема помош и поддршката од колегите археолози. По тој повод, археологот Лена Анѓелковска ќе изјави:

Музејскиот водич за деца, насловен како: „Патување во минатото на Архидон и Архидонка“ е прво од ваков вид издание во РМ и проба да се приближи археологијата и Музејот кон најмладите.

„Историја“, во буквален превод е „прикаска“ и е точно тоа што децата најмногу го сакаат. Можеби хронологијата е тешка задача, но таа мора да постои и кога тогаш ќе ја разберат.

Музејот треба да го освојат и тој да ги освои нив, исто така. Артефактите, старините. предметите што ќе ги сретнат во таа необична зграда без станари ќе треба да ги препознаат и да си претстават, со помош на многу својствената за нив бујната имагинација, како се живеело во минатото. И „минато време“ е поим кој треба да го осознаат токму во таа зграда наречена Музеј! Огромниот материјал, цели науки требаше да се соберат во овој мал водич.

Од антика до романтика, една од илустрациите во водичот за деца :D

На една страна да се напише какви биле луѓето, тогаш и тогаш, да се даде основната, најбитната информација… да можат да ја проголтаат.
Децата знаат да те слушаат, со подотворена уста и зачуден поглед… Такви ги сакам и тогаш знам дека тоа е тоа и дека сум блиску до целта!
Археологијата може и да плени! А нели, сите информации треба да ги добијат од нас, возрасните.

Методот треба да е императив за сите приоди кон таа осетлива материја, какви што се децата! Тоа го знаат умните баби и дедовци, родителите треба да го знаат, а најмногу учителите!

Пожелувам, ова „воведение во храмот“ наречен Музеј, полн со докази за нашето постоење на оваа почва да стане вистиска ука и наука на младите, а овој Водич да им стане омилена лектира.

Голема благодарност до колегите од Музејот на Македонија!
Фала на уметникот, авторот на карикатурите-илустрации!
Сполај, на Министерството за култура на РМ.

Настанот со своја страница на фејсбук

PostHeaderIcon Од вулканска бомба до мелница

Вулканска бомба е масата на стопена карпа која може да има различна тежина и форма, а се создала кога вулканот исфрла најразлични фрагменти од лава за време на својата ерупција. Пред да стигнат на земјата, тие се ладат во цврсти фрагменти и на тој начин се обликуваат. Во светот има најразлични вулкански бомби, но ретко кои од нив имаат совршена форма на топка како оние од Кратовско-злетовската област која е позната и како регион што изобилува со вулкански карпи.

Според српскиот истражувач Душан Миловановиќ, тие биле создадени пред 20-30 милиони години, во времето кога еруптивната магма избивала на површина. Од вжештената лава, со температатура од 1.000 степени, исфрлената течна маса се разладувала за време на летот и од неа се создавале тела со совршена форма на топка, познати како лапили. Се среќаваат од големина на јаболко, па се’ до пречник од 80 сантиметри, а жителите велат дека можат да тежат и до 200 килограми.

Извор ‘Дневник

Стојам со вулканска бомба во раката, а зад мене е локалитетот Цоцев Камен, с. Шопско Рударе, Кратовско

Овие вулкански бомби кои можат да се сретнат во околината на Кратово, имаат толку симетрично заоблена форма што покрај вметнување во архитектонската конструкција на куќите и употреба за украси, несомнено одиграле голема домаќинска улога кај предисториските заедници кои го населувале овој крај. Тие можеле да се употребуваат за гмечење, толчење, дробење/ситнење на минерали, житарици и многу други работи, без дополнително да бидат обликувани за таа намена. Некои од овие бомби наликуваат на и горните делови од статичните мелници и авани кои се сретнуваат од мезолитот до железното време (па и подоцна), а нивната денешна функција е заменета со новата технологија. Бидејќи долго време за занимавам со проучувањето на оваа област, можеби во некои од моите идни истражувања ќе ги вклучам и овие природни ‘екофакти’, за да се истражи преку нивните траги на употреба дали тие се употребувале и како артефакти. Особено оние вулкански бомби кои се сретнуваат на или во близината на предисториските локалитети.

 

Алатки од мазнет камен (рачна мелница и аван), пронајдени на Цоцев Камен

А на вас драги читатели ви останува да појдете сами или да си уплатите преку некоја туристичка агенција, за да ги видите природните и културните убавини со кој изобилува Кратово и неговата околина. Верувам дека ќе се вратите со прекрасни импресии. :)

PostHeaderIcon Културна трансгресија на етничкиот идентитет

Дали сме свесни како се гради и како исчезнува еден идентитет? Дали остава материјални траги или пак е зачуван во фолклорот и на кој начин ќе го препознаеме?  Секој човек со себе носи магија на културата, печат на времето и симбол од местото од каде што доаѓа. Средниот век бил еден возбудлив период кога голем број на народи и етноси во потрага по подобар живот, постојано се селеле носејќи го со себе и дел од своето ‘наследство’. Територијата на Република Македонија не била исклучок и тука се преплетуваат стории какви што ги гледаме секој ден на нашите мали екрани, во документарците, филмовите и сериите од овој период. Пред нас се отвараат приказни кои ќе (п)остават многу отворени прашања, лични и колетивни, за тоа кои сме и каков е културниот идентитет на дел од жителите во Македонија

Културна трансгресија на етничкиот идентитет

Овој труд во форма на есеј е публикуван во најновиот број на списанието Културен Живот кој може да се купи во книжарниците Или-Или и Табернакул по цена од 200 мкд.

PostHeaderIcon Игра на Тронови – Културно наследство на 21 век

Колкумина од вас сте посакале да бидете дел од некоја вонвременска приказна? Приказна во која вашата фамилија е запишана во историјата, затоа што и самата ја создавала истата таа историја.

Некаде во јуни 2011 заврши првиот дел од новата мега серија на HBO насловена како Game of Thrones (Игра на Тронови) која истовремено со светската премиера, имаа можност да ја следат и гледачите на оваа компанија претплатени на нивниот канал во Македонија. Се работи за екранизација правена според серијалот на книгите ‘A Song of Ice and Fire’ на George R. R. Martin, структуирана на начин според кој дејствието на настаните може лесно да се следи. Концепцијата е базирана на родословните стебла на неколку владеачки фамилии кои се борат за кралскиот трон, додека сижето е водено од мноштвото на карактери кои за подобар преглед, сепак се сконцентрирани на неколку човечки судбини преку кои имаме увид во целата приказна.

Светот во ‘Игра на Тронови‘ е епска фантастика, која како категорија се сместува во поджанрот на научната фантастика заради измислените светови и заплетите кои се базираат пред се’ на магија и натприродни елементи како основа околу која се плете приказната. Во редот на некои од најпознатите претставници на овој жанр како што се Џон Р. Р. Толкин, Тери Брукс, Роберт Џордан, К. С. Луис, Тери Прачет, Нил Гејман, Клајв Баркер и Стивен Кинг, се сместува и современиот американски писател R. R. Martin.

Но по гледањето на првиот серијал од 10 епизоди, ќе се сложите дека пред себе имаме дело со нетипична епска фантастика. Се работи за приземјена драма која и покрај тоа што е сместена во еден псевдо-европски среден век, воопшто не е оптеретена со маѓепсници, вештерки, змејови и магии и не наликува на ниту една друга екранизација од овој тип која сме можеле да ја гледаме досега на малите екрани и на кино.

Вовед

Прва сцена од овој серијал ни го претставува Ѕидот од мраз висок 200 метри и долг 500 км вдолж кој е влогорена Ноќната стража, неутрално братство, кое ги штити Седумте кралства од дивјаци, одметници и од оние другите, живи мртовци за кој никој не верува дека постојат оти кој ги видел и самиот умира(л) или станува(л) дух како нив.

Налик на многу досега видени екранизирани верзии, пред нас испливува едно феудално општество со доминантен патријархат сместено во Западните земји на Седумте кралства, со кој владее еден крал. Главното дејствие на серијата е сместено во Westeros, измислена земја во која летата може да траат со децении, а зимите со поколенија, па доста често е цитирана поговорката ‘The winter is coming in Westeros’. Со Westeros во моментот владее кралот Robert Baratheon како главен на седумте кралства, кој седи на Железниот престол направен од мечовите на сите кои се претходно поразени во борбата за тронот. Во обид да го зачува својот трон, тој ќе го повика неговиот долгогодишен пријател Нед Старк за да му помогне.

Историјата на Седумте кралства

Веднаш штом ќе ги видите трите навидум фосилизирани јајца од змејови уште во првата епизода, станувате сомничави дека тие еден ден ќе се испилат. Но таа недоумица ќе ве држи буквално во неизвесност се до крајот на последната епизода, кога ќе помислите дека ова е само обична и реална приказна за едно средновековно општество која би можела да се случи некогаш и некаде на планетарниот систем, лишена од било каква вонземна фикција. Но дали е навистина така?

И покрај тоа што серијата изобилува со многу личности, сепак е претежно сконцентрирана на богатиот сталеж и на борбата за власт над Westeros, поради која ќе завојуваат неколку владеачки фракции. Историја на Седумте кралства не води скоро 10 000 години наназад, во времето кога на земјата доминирале змејовите за кои се смета дека се најмалку барем пред 300 години изчезнати.

Еден од главните ликови во првиот дел од овој серијал е кнезот Eddard (Нед) Stark, гувернер на Северот и подоцна кралски намесник (The Hand). Тој живее во замокот Winterfell (Суроземје) со својата сопруга кнегињата Catelyn Stark (од куќата Tully) и нивните деца Robb, Sansa, Arya, Bran, Rickon како и Jon Snow, единствениот вонбрачен син на Stark.

Вториот карактер Tyrion Lannister, џуџе, е син на кнезот Tywin Lannister и брат на Cersei Lannister, сопругата на Кралот Robert Baratheon. Тој нискиот раст го надокнадува со интелегенција, наспроти својата љубов кон виното и курвите, бидејќи заради својот хендикеп е буквално игнориран од својата фамилија за која претставува своевидно ‘копиле’.

Третиот карактер околу кој се врти дејствието е принцезата Daenerys Targaryen, наследничка на престолот Targaryen, кој всушност треба да му припадне на нејзиниот постар брат, кралот Viserysa. Но за да му обезбеди војска на својот брат во борбата да го врати изгубениот престол на својот татко, таа е принудена да се омажи за кралот на Дотраките, племе кое многу наликува на дамнешните евроазиски монголски номадски народи.

Сцените со насилство и секс

Read the rest of this entry »

За сајтот

Добредојдовте на мојот сајт. Доколку ви се допаѓаат текстовите и сакате да ме следите кликнете на RSS фидот. Текстовите на сајтот не се лекторирани. Сајтот е заштитен со Законот за авторски и сродни права на Република Македонија.

Почитувајте ја лиценцата на Криејтив Комонс пред да позајмите без прашање.

Василка Димитровска магистер по археологија

Пребарувај по сајтот
Follow my research

SVPINI ROMANI
HAEMUS E-ShopМоја книга за Руг Баир
Категории
Архива