web analytics
За менеВасилка Димитровска
магистер по археологија
Скопје, Македонија
e-mail: info@arheo.com.mk

Текстовите на сајтот не се лекторирани

ЧПП
Прирачник за коментирање

Пребарувај по сајтот
My pages and blogs
Blog in english
Архео-креатива

Verba volant scripta manent

Video|Channels|Community
Категории
Архива

PostHeaderIcon Среќна Нова 2015 со Пајонија – неискористениот бренд на древна Македонија

Macedonian bronzes

Како што е ред, секоја година на сите мои драги пријатели, читатели, колеги, блогери, роднини, попатни минувачи низ мојот сајт, како и оние кои ми даваат поддршка на било каков друг начин, им посакувам Среќна Нова Година. Но наместо традиционална честитка за успех и добро здравје, како и претходната, решив и оваа 2015 година да ја започнам со една поинаква честитка. Честитка чии невидливи кодови се вткаени како приказна во нашата колективна меморија. Честитка која заслужува да биде испратена до сите истражувачи и љубители на културното наследство ширум светот. Честитка стара околу 3000 години

Ancient_town_-_Vardarski_Rid

Драги Митревски – Старомакедонски град на Вардарски рид
издание на Музеј на град Гевгелија

И покрај тоа што не е мој потесен топик на истражување, отсекогаш ми бил интересен светот на Пајонците. Во историските извори е сосема малку познато, но сепак е запишано дека тие се сметаат за посебен народ, различен од Тракијците и Илирите, со свој етнос и јазик. Во изминатите 20 години, доста е истражено и пишувано за политичка историја и етногенеза на Пајонците, расчитани се голем број на монети, а позната е и нивната ономастика и топонимија. Голем број на пајонски градови на територијата на Македонија се убицирани, па имаме увид во делови од градското живеење во куќите и палатите, а ископувани се и нивните погребувања, при што е детерминирана физичка антропологија на овој древен народ. Заедно со изобилството на керамика, накит, оружје, возможно е да се реконструира секојдневниот живот, но исто така и религија и митологија на Пајонците.

Paeonian Priestess from Macedonia

Пајонската свештеничка од Лисичин Дол
(Археолошки музеј на Македонија)

Посебно е впечатлив накитот на Пајонците. Доста често оригинали или копии на нивниот накит како мода се среќаваат скоро на целиот централен Балкан, се до Романија. Особено се популарни т.н. ‘Македонски бронзи’. Со матична територија која главно била по долината на Вардар со притоките, по своето културно значење Пајонците далеку ги надминале локалните рамки и пронајдените артефакти сведочат за една високо развиена култура, која предначела во своето време на Балканот и зрачела врз околните региони. Научно глорифицирани, медиумски запоставени, Пајонците се гордоста на древна Македонија. За крај да го цитирам мојот колега Н. Стефановски кој вели: ”Дефинитивно Пајонците се запоставени. На некој начин тие му доаѓаат како постариот брат, што работел за помалиот (македонското кралство) да може да се школува и успее, па на крајот кога малиот станал популарен, сите заборавиле што се направил постариот’.

 

Среќна Нова 2015 со Пајонија – неискористениот бренд на древна Македонија :)

One Response to “Среќна Нова 2015 со Пајонија – неискористениот бренд на древна Македонија”

Leave a Reply

За сајтот

Добредојдовте на мојот сајт. Доколку ви се допаѓаат текстовите и сакате да ме следите кликнете на RSS фидот. Текстовите на сајтот не се лекторирани. Сајтот е заштитен со Законот за авторски и сродни права на Република Македонија.

Почитувајте ја лиценцата на Криејтив Комонс пред да позајмите без прашање на интернет.

Василка Димитровска магистер по археологија

UNESCO Club HAEMUS
SCUPINI ROMANI
HAEMUS E-ShopМоја книга за Руг Баир
Visits
View My Stats