web analytics
За менеВасилка Димитровска
магистер по археологија
Скопје, Македонија
e-mail: info@arheo.com.mk

Текстовите на сајтот не се лекторирани

ЧПП
Прирачник за коментирање

Пребарувај по сајтот
My pages and blogs
Blog in english
Архео-креатива

Verba volant scripta manent

Video|Channels|Community
Категории
Архива

PostHeaderIcon Промоција на книга – Зборот во тесен чевел

Колкумина сакате да бидете мудри, а не само паметни?! Но мудроста се стекнува низ годините преку нашето животно искуство. И додека научиме како да ја канализираме смислата на мислата во сублимирани заклучоци, веќе сме остареле. Денеска е многу лесно да се пишува рандом поезија со сите информации и инспирација која ни доаѓа преку интернетот. На твитер, каде лимитот на карактерите е ограничен на само 160 букви, бројки и знаци, скоро сите се поети. Некои се дури извонредни во своите изразувања. Голема доблест е да го сконцентрираш своето животно искуство во една смс порака која наликува на песна и остава трага врз другите. Затоа кога моја драга пријателка Вероника Костадинова ме замоли да и напишам рецензија за нејзината четврта збирка поезија, се почувствував почестена што можам да бидам дел од оваа мисловна поезија на една се’ уште млада, умна, но мошне мудра жена.

Промоцијата на книгата со поезија „Зборот во тесен чевел“ од Вероника Костадинова, во издание на издавачката куќа „Табахон“ од Скопје, ќе се одржи на 1-ви септември, во ресторанот на винарската визба „Тиквеш“ во Кавадарци.

Промотори на книгата ќе бидат Илина Јакимовска, Митко Гогов и Василка Димитровска, а стихови ќе читаат Надица Тренчева и Светлана Митрева.

Промоцијата ќе започне во 18 часот. Повелете, сите љубители на добриот збор и доброто вино се добредојдени!

Во прилог ја оставам мојата кратка рецензија кон збирката поезија “Зборот во тесен чевел” на Вероника Костадинова

Не можете да останете имуни кога пред себе имате ја имате личната и автентична поезија на Вероника. Затскриена во убава наметка од литературни и граматички форми, проткаена со енигматски стил, оваа своевидна исповед на поетесата ни доловува многу премолчени животни вистини. Зборовите го завземаат обликот на душата и го исполнуваат интимниот круг на мислите. Метафорична поезија создава ненаметлив свет од естетика, што како своевидна обсервација на животот, ги ослободува страста, емотивноста, луцидноста и пред се’ искуството.

Движејќи се низ многу мисловни одредници надополнети со јазикот на комуникологијата, пред нас испливува топол свет од знаковни галерии и одредници. Формите на буквите добиваат звук, боја, заповед, иронија … се разоткриваат пред читателот како мозаик од судоку сложувалки. Навидум строго контролирани, стиховите ни откриваат моќна алaтка во дешифрирање на “знаците” низ кои меандрира животот. И се изгледа познато, а секогаш е различно во линијата помеѓу убедувањето и уверувањето во философските дилеми.

Кога жена сака нешто да промени на себе, почнува од фризурата. И од новите чевлите, колку и да се тие тесни и неудобни. Но кога Вероника сака нешто да промени на себе, почнува од мислата. Само така смислата на животот спакувана во една мала стиховна галерија, остава оригинален ракопис на една жена чија доза на топла хуманост не води кон разбирањето на некои човечки категории. Во прв ред – љубовта. А потоа мудроста.

Со Вероника на промоција на нејзината претходна збирка поезија во 2007

Leave a Reply

За сајтот

Добредојдовте на мојот сајт. Доколку ви се допаѓаат текстовите и сакате да ме следите кликнете на RSS фидот. Текстовите на сајтот не се лекторирани. Сајтот е заштитен со Законот за авторски и сродни права на Република Македонија.

Почитувајте ја лиценцата на Криејтив Комонс пред да позајмите без прашање на интернет.

Василка Димитровска магистер по археологија

UNESCO Club HAEMUS
SCUPINI ROMANI
HAEMUS E-ShopМоја книга за Руг Баир
Visits
View My Stats