Home Антропологија Денот на археологијата (29.06.2012)

Денот на археологијата (29.06.2012)

2,280 views
2

Денот на археологијата(29.06) минатата година за прв пат осамна како хаштаг на твитер (#dayofarch), а за таа намена е направена и посебна твитер сметка (@dayofarch). Идејата за споделување на искуството од еден работен ден, лани ја прифатија повеќе од 400 археолози и експерти кои работат во полето на оваа наука. За таа намена беше создаден и посебен сајт кој ќе функционира и годинава. Ќе бидам еден од илјадниците партиципани кои ќе опишат еден свој работен археолошки ден со било каков мета податок (текст, фотографии, видео, план, скици …), а идејата е да се подигне свеста за заедничкото културно наследство и важноста на сите компоненти од работата на археолозите. Бидејќи добив сметка за логирање на сајтот од страна на организаторите,  мојот текст во оригинал на англиски јазик ќе може да се прочита вечерта на 29.06.2012 година, по завршувањето на мојот работен ден. Со оглед на тоа што следната недела тргнувам со екипа на терен во потрага на праисториски локалитети и лоцирање на суровински материјали за камени алатки во Кратовско-злетовскиот регион, верувам дека теренските белешки ќе бидат интересни за споделување со јавноста. 🙂

2 COMMENTS

Leave a Reply to Наследството под булдожери: или, како ги снемува културните ресурси од минатото на еден град Cancel reply

Please enter your comment!
Please enter your name here