web analytics
За менеВасилка Димитровска
магистер по археологија
Скопје, Македонија
e-mail: info@arheo.com.mk

Текстовите на сајтот не се лекторирани

ЧПП
Прирачник за коментирање

Пребарувај по сајтот
My pages and blogs
Blog in english
Архео-креатива

Verba volant scripta manent

Video|Channels|Community
Категории
Архива

PostHeaderIcon Покана за јавна дебата: Архитектурата како историја/Историјата како архитектура

Место: Кино Фросина, МКЦ, Скопје
Датум: 21.01.2012
Време: 18:00 – 20.30
Тема: Архитектурата како историја/Историјата како архитектура
Линк: Настанот со своја страница на фејсбук

Секој експерт кој се занимава професионално со било која сфера од културното наследство, има прво граѓанска, а потоа и стручна одговорност да се грижи за севкупното богатство кое луѓето од минатото го оставиле зад себе. Во тоа богатство спаѓаат нематеријалните и материјалните остатоци кои се групирани во повеќе категории како археологија, историја, фолклор … и секако архитектура. Архитектурата е можеби најмаркатното наследство од еден период, кое временски го обележува и запечатува минатото низ своите визуелни семантички облици.

Сметам дека е крајно време да се престане со политизација на културното наследство, бидејќи се претера во секоја мера, се преминаа најекстремните лимити и почна да станува невкусно да се даваат шарлатански и непрофесионални изјави во медиумите од експерти на кои им е задача да го обликуваат јавното мислење на граѓаните, затоа што експертите по културно наследство под дифолт се јавно ангажирани стручњаци.

Што е она што ми пречи во последните 20 години Македонија? Тоа што не можеме да создаваме нова историја притоа уништувајќи ја онаа што ја имаме. Зошто пред да се направи и создаде нешто ново значи дека се завршил процесот на конзервација, реконструкција, валоризација и промоција на повеќето од она што е вредно од областа на културното наследство и може да се продолжи понатаму. Би сакала да посочам дека паралено со она кое треба да се создаде како нова придобивка од нашето доба, треба да ги заштитуваме и културно-историските споменици кои веќе ги имаме, за да не се случи да ги изгубиме. Бидејќи истражувањето на минатото никогаш не завршува. Тоа допрва почнува.

Затоа утре вечер од 18:30ч во киното Фросина ќе бидам присутна на јавна дебата покрената како граѓанска иницијатива на тема ‘Архитектурата како историја/Историјата како архитектура’. Особено ми е драго што сум еден од ретките археолози кои не се партиски определени, ниту пак се во институција, зошто мојата религија отсекогаш била мојата археологија.

Апдејт:

Медиуми: 1, 2, 3

Аудио снимка од дебатата

2 Responses to “Покана за јавна дебата: Архитектурата како историја/Историјата како архитектура”

Leave a Reply

За сајтот

Добредојдовте на мојот сајт. Доколку ви се допаѓаат текстовите и сакате да ме следите кликнете на RSS фидот. Текстовите на сајтот не се лекторирани. Сајтот е заштитен со Законот за авторски и сродни права на Република Македонија.

Почитувајте ја лиценцата на Криејтив Комонс пред да позајмите без прашање на интернет.

Василка Димитровска магистер по археологија

UNESCO Club HAEMUS
SCUPINI ROMANI
HAEMUS E-ShopМоја книга за Руг Баир
Visits
View My Stats