web analytics
За менеВасилка Димитровска
магистер по археологија
Скопје, Македонија
e-mail: info@arheo.com.mk

Текстовите на сајтот не се лекторирани

ЧПП
Прирачник за коментирање

Пребарувај по сајтот
My pages and blogs
Blog in english
Архео-креатива

Verba volant scripta manent

Video|Channels|Community
Категории
Архива

PostHeaderIcon Културна трансгресија на етничкиот идентитет

Дали сме свесни како се гради и како исчезнува еден идентитет? Дали остава материјални траги или пак е зачуван во фолклорот и на кој начин ќе го препознаеме?  Секој човек со себе носи магија на културата, печат на времето и симбол од местото од каде што доаѓа. Средниот век бил еден возбудлив период кога голем број на народи и етноси во потрага по подобар живот, постојано се селеле носејќи го со себе и дел од своето ‘наследство’. Територијата на Република Македонија не била исклучок и тука се преплетуваат стории какви што ги гледаме секој ден на нашите мали екрани, во документарците, филмовите и сериите од овој период. Пред нас се отвараат приказни кои ќе (п)остават многу отворени прашања, лични и колетивни, за тоа кои сме и каков е културниот идентитет на дел од жителите во Македонија

Културна трансгресија на етничкиот идентитет

Овој труд во форма на есеј е публикуван во најновиот број на списанието Културен Живот кој може да се купи во книжарниците Или-Или и Табернакул по цена од 200 мкд.

Leave a Reply

За сајтот

Добредојдовте на мојот сајт. Доколку ви се допаѓаат текстовите и сакате да ме следите кликнете на RSS фидот. Текстовите на сајтот не се лекторирани. Сајтот е заштитен со Законот за авторски и сродни права на Република Македонија.

Почитувајте ја лиценцата на Криејтив Комонс пред да позајмите без прашање на интернет.

Василка Димитровска магистер по археологија

UNESCO Club HAEMUS
SCUPINI ROMANI
HAEMUS E-ShopМоја книга за Руг Баир
Visits
View My Stats