web analytics
За менеВасилка Димитровска
магистер по археологија
Скопје, Македонија
e-mail: info@arheo.com.mk

Текстовите на сајтот не се лекторирани

ЧПП
Прирачник за коментирање

Пребарувај по сајтот
My pages and blogs
Blog in english
Архео-креатива

Verba volant scripta manent

Video|Channels|Community
Категории
Архива

PostHeaderIcon ИЗЛОЖБИ: КУЛТУРЕН СЕГМЕНТ ОД ЕНЕОЛИТСКИОТ ПЕРИОД НА ИСТОЧНА МАКЕДОНИЈА

Во сабота, на 29 Јануари, во Музејот Теракота во Виница, ќе се одржи втората по ред ‘Музејска ноќ‘. Покрај отворањето на изложбата ‘Сестри’ на Благица Стојанова во 20:00 ч. која ќе биде пропратена и со музички гости, во 21:00 ч.ќе се случи отворањето на тематската изложба ‘КУЛТУРЕН СЕГМЕНТ ОД ЕНЕОЛИТСКИОТ ПЕРИОД НА ИСТОЧНА МАКЕДОНИЈА‘. На оваа изложба ќе бидат претставени артефакти од енеолитот пронајдени на локалитетите од овој период во источниот дел на Македонија, кој од научен аспект беше долго поздаборавен. Конкретно, опфатени се предмети од коска, камен и керамика од археолошките локалитети Виничко Кале (Виница), Св. Атанас (с. Спанчево, Кочани), Цоцев Камен (с. Шопско Рударе, Кратово), Богослов Камен (с. Горни Балван, Пробиштип), Каленичарка (с. Тополовиќ, Кратово), Балтачко Маало (с. Драгобрашта, Виница) и енеолитски наоди од локалитетот кај с. Владимирово.

Во изложбата партиципираат неколку музејски институции од Источна Македонија, а јас ја имав честа да го напишам текстот за отпечатениот флаер и да бидам куратор на дел од оваа привремена поставка, за што им благодарам на колегите од Виница. Изложбата ќе биде отворена до 12.02.2011.

Манифестацијата ‘Музејска ноќ’ оваа година е под покровителство на Министерството за култура на Република Македонија и Градоначалникот на Општина Виница.

One Response to “ИЗЛОЖБИ: КУЛТУРЕН СЕГМЕНТ ОД ЕНЕОЛИТСКИОТ ПЕРИОД НА ИСТОЧНА МАКЕДОНИЈА”

Leave a Reply

За сајтот

Добредојдовте на мојот сајт. Доколку ви се допаѓаат текстовите и сакате да ме следите кликнете на RSS фидот. Текстовите на сајтот не се лекторирани. Сајтот е заштитен со Законот за авторски и сродни права на Република Македонија.

Почитувајте ја лиценцата на Криејтив Комонс пред да позајмите без прашање на интернет.

Василка Димитровска магистер по археологија

UNESCO Club HAEMUS
SCUPINI ROMANI
HAEMUS E-ShopМоја книга за Руг Баир
Visits
View My Stats