web analytics
За менеВасилка Димитровска
магистер по археологија
Скопје, Македонија
e-mail: info@arheo.com.mk

Текстовите на сајтот не се лекторирани

ЧПП
Прирачник за коментирање

Пребарувај по сајтот
My pages and blogs
Blog in english
Архео-креатива

Verba volant scripta manent

Video|Channels|Community
Категории
Архива

PostHeaderIcon Мое интервју за Журнал.мк – Политика ги вулгаризира културните добра

Скопје, 30 ноември – Поради пренагласениот елемент на политиката, во последната деценија, се вулгаризираат културните добра кои сме ги наследиле од претходните генерации или кои настануваат во сегашноста како архитектонски отисок на едно време, вели археологот Василка Димитровска.

Таа, во еден свој напис, тврди дека археолошките откритија се темпираат според дневни потреби.

„ Културното наследство им припаѓа на сите и со него се засегнати дури и региони на кои тоа не се однесува директно. Кога една научна информација од оваа сфера ќе заврши во медиумите, не може да предвидите каква ќе биде реакцијата кај јавноста. (Зло)употребата на артефактите за одредени цели се случувала и во минатото, зошто секогаш и секаде постојат луѓе кои се квазинаучници или политички ангажирани стручњаци. Археолозите во голема мера не се подготвени на таков компромис, но не можат да имаат влијание и однапред да предвидат каков ефект ќе имаат одредени наоди врз локалната или глобалната политичка ситуација во светот“, објаснува Димитровска во денешното интервју за „Журнал.мк“.

Пред да кликнете на интервјуто, мал спојлер, текстот е троа подолг од вообичаено, па имајте трпение. :)

Линк: Журнал.мк – Истражувањето на минатото не завршува, допрва почнува

Leave a Reply

За сајтот

Добредојдовте на мојот сајт. Доколку ви се допаѓаат текстовите и сакате да ме следите кликнете на RSS фидот. Текстовите на сајтот не се лекторирани. Сајтот е заштитен со Законот за авторски и сродни права на Република Македонија.

Почитувајте ја лиценцата на Криејтив Комонс пред да позајмите без прашање на интернет.

Василка Димитровска магистер по археологија

UNESCO Club HAEMUS
SCUPINI ROMANI
HAEMUS E-ShopМоја книга за Руг Баир
Visits
View My Stats