Home Археологија Say me by my name

Say me by my name

1,501 views
0

Секој предмет кој е man made, претставува артефакт независно од неговата намена. Дали мораат сите артефакти да бидат историски сведоци на нешто? Дали мора да се спори за нивното “име”?  Не мора, ама ако доаѓаат (посебно) од земјите на Југоисточна Европа по распадот на социјализмот, тогаш сведочат за нивната класификација во групата на општества со геометриски прогресивна неповолна економска состојба и наплив од кинеска роба. Еве три такви современи истовремени артефакти кои имаат слични етикети, но различни “имиња”.

Место: Археолошки локалитет Винча, Белград, Србија
Време: Август 2006
Модели: Колегите археолози

Клучни зборови: , , .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here