web analytics
За менеВасилка Димитровска
магистер по археологија
Скопје, Македонија
e-mail: info@arheo.com.mk

Текстовите на сајтот не се лекторирани

ЧПП
Прирачник за коментирање

Пребарувај по сајтот
My pages and blogs
Blog in english
Архео-креатива

Verba volant scripta manent

Video|Channels|Community
Категории
Архива

PostHeaderIcon Извештај од терен – Увид во оштетувањата на локалитетот Градиште, с. Граиште од страна на мобилните оператори

По увидот на терен на археолошкиот локалитет Градиште, кај с. Граиште, Демир Хисарско, кој беше извршен на 08.09.2009 година од моја страна, може да се заклучи дека:

Акрополот на археолошкиот локалитет е 2/3 уништен засекогаш со копање основа за антени на мобилни оператори. Копано е до длабочина од 30-40см, а некаде прекопувано и до 60-70 см за да се направат ископи за темели на базните станици токму во центарот на локалитетот. Со машини е ископан 200 метри долг и 1 метро длабок канал (ров). Багерот кој го направил тоа се уште стои горе на самиот локалитет. Парчиња керамика и делови од садови можат да се пронајдат раздробени на сите страни. При тоа еден дел од фортификациските утврдувања се комплетно разрушени. Направив фото и видео документација. Ќе се обидам сето тоа да го сложам и да направам неколку минутна репортажа која би ја подигнала на интернет.

„Градиште”, Граиште, античко регионално средиште (град Брианион). Акрополата е обновена во средниот век (град Добрун)

Сметам дека е доста на самоволието од страна на политиката која врши силување на археологијата за свои цели во последните години. Некој оваа дозвола да се постават антени за мобилни оператори на археолошки локалитет мора да ја издадал и да ја потпишал. Сакам да знам прво како граѓанин, а потоа како археолог, кој е тој што во името на државата дал дозвола да се уништува археолошки локалитет и културното наследство на една земја? Со едната антена тоа морало да се случи во најскоро време, зошто последната базната станица е поставена пред само неколку недели. Останатите се поставени пред тоа. Најстарата антена е на МРТ и претпоставувам дека е поставена после 1969 година, кога оваа телевизија почнала за прв пат да се емитува.

bryanion-demir-hisar-vip-operator

Поставеност на предавателите од мобилните оператори на археолошкиот локалитет „Градиште”, с. Граиште,  со црвено е означен ровот од 200 м. кој уништил поголем дел од центарот на локалитетот

Чисто како една идеја до мобилните оператори, за да не се случуваат во иднина вакви работи. Можат да си вработат/најмат еден, или тим археолог кој би одел на терен и би ги рекогносцирал (површински прегледал) локациите на кои имаат намера да се постават базни станици. Потоа би следел извештај дека на тоа место нема индикации за постоење на траги од културно наследство, со чиј сертификат мобилните оператори би можеле да си ја продолжат планираната работа.

Колку археолошки локалитети имаат уништено мобилните оператори? Треба ли да ги поминам сите локации каде што им се поставени антените и базните станици?

Поглед од с. Граиште кон локалитетот и антените од мобилните оператори

Се чувствувам поразена. :( Функционира ли барем еден закон за заштита на културното наследство во оваа држава? Вакво сквернавење не сум видела скоро никогаш во животот, дури ни од страна на дивите копачи. Тие се барем повнимателни.

Инфо за локалитетот:

Според историчарот Плиниј, Пелагонија и Деуриоп биле пајонаски земји. Географот Страбон исто така го поставува Деуриоп во соседството на Пелагонија и Линк. Тој во Деуриоп бележи три града, сите на реката Еригон (Црна): Бријанион, Алкоменае и Стибера. Според археолошките наоди, но и според пронајдените натписи два од овие града се веќе потврдени: Стибера (локалитет Бедем, кај с. Чепигово) и Алкоменае (Бучински рид – Пачкоец, над Бучин). Овие три локалитети вклучувајќи ја и месноста Граиште се меѓусебно оддалечени 8-9км, и нема трета богата населба во околината каде евентуално би бил лоциран Бријанион (BRYANION).

Повеќе информации и фотографии за локалитетот

Дел од уништените наоди на локалитетот Градиште, с. Граиште, Демир Хисарско

П.С. Подетално елаборирање ќе следи во наредниот пост9 Responses to “Извештај од терен – Увид во оштетувањата на локалитетот Градиште, с. Граиште од страна на мобилните оператори”

 • Volan says:

  On September 9th, 2009, Volan » Oштетувања на локалитетот Градиште, с. Граиште Демир Хисар од страна на моб.оператори … Gradiste village – Demir Hisar said:

  [...] Функционира ли барем еден закон за заштита на културното наследство во оваа држава? Вакво сквернавење не сум видела скоро никогаш во животот, дури ни од страна на дивите копачи. … акрополот на археолошкиот локалитет Градиште, кај с. Граиште, Демир Хисарско е 2/3 уништен засекогаш. [...]

 • Interpreter says:

  On September 9th, 2009, Interpreter »Копање по минатото said:

  [...] Нашиот неуморен археолог, Арвена, објави утринава дека археолошкиот град Градиште кај с. Граиште Демирхисарско е уништен засекогаш. Поважни се антените на мобилните оператори. Оваа не е ништо друго освен уништување на нашето минато. Копањето по нашето минато е уништување на нашата иднина. Мобилните телефони не се временски машини. Нашите антички градови се нашата временска машина. [...]

 • On September 9th, 2009, Кајгана »Уништување на македонското историско наследство said:

  [...] 2/3 уништен локалитет:
  Градиште село Граиште, Демир Хисар [...]

 • Функционира ли барем еден закон за заштита на културното наследство во оваа држава? … Акрополот на археолошкиот локалитет Градиште, кај с. Граиште, Демир Хисарско е 2/3 уништен засекогаш.

  Само во длабочината на земјата се крие минатото на една држава. Но за нас тоа не е важно. Важно е да се уништи секој остаток од минатото, важно е да се украде вреден артефакт, да се постават столбови за струја на место на антички наоѓалишта, да се уништи онаа што се вика наша историја.

 • Волан says:

  Граиште, Демир Хисар нова тажна архео приказна – за поголеми слики десен клик на сликата, првата опција

Leave a Reply

За сајтот

Добредојдовте на мојот сајт. Доколку ви се допаѓаат текстовите и сакате да ме следите кликнете на RSS фидот. Текстовите на сајтот не се лекторирани. Сајтот е заштитен со Законот за авторски и сродни права на Република Македонија.

Почитувајте ја лиценцата на Криејтив Комонс пред да позајмите без прашање на интернет.

Василка Димитровска магистер по археологија

UNESCO Club HAEMUS
SCUPINI ROMANI
Моја книга за Руг Баир
Visits
View My Stats