web analytics
За менеВасилка Димитровска
магистер по археологија
Скопје, Македонија
e-mail: info@arheo.com.mk

Текстовите на сајтот не се лекторирани

ЧПП
Прирачник за коментирање

Пребарувај по сајтот
My pages and blogs
Blog in english
Архео-креатива

Verba volant scripta manent

Video|Channels|Community
Категории
Архива

PostHeaderIcon Квази или наука на камен или мост

Во последните 2 дена на мојот профил на facebook се разви една дебата за стручноста на господинот Васил Иљов. Повод за тоа беше линкот до една негова колумна во весникот Нова Македонија насловена како ,,За македонскиот цар Филип Втори Македонски“.

Овој човек со сето свое “стручно знаење” го направи Камениот Мост онаков стерилен и ја урна кулата (поточно михработ) што беше на него. Колку за информација Васил Иљов не е ниту археолог, ниту конзерватор, како што милува да се потпишува под своите колумни во весникот Нова Македонија, туку архитект. Тоа што современиот преобликувач на Камениот мост во Скопје работи(-ше) во Градскиот Завод за Заштита на Спомениците на културата не му дава за право да се кити со туѓи перја. Но да го оставиме тоа настрана.

Комплетна хронологија на преписката за и околу Камениот мост помеѓу него и одредени интелектуалци може хронолошки да се следи на интернет онолку, колку што дозволуваат архивите на весниците:

Васил Иљов – Време на премолчена вистина
Коста Балабанов – Камениот мост не може да се прави според желбите на Васил Иљов
Васил Иљов – Господе прости им не знаат што прават
Коста Балабанов – Без ниту еден релевантен, научен или каков било доказ

Овој линк го постирав намерно. Целта ми беше да укажам на случајот со Камениот мост во Скопје кој е јасен доказ дека сомнителни научници можат да имаат силно влијание во заедницата, државна поддршка и субвенции, а сето ова преку умешно преправање на фантазијата во квази-научен јазик, симуларана научна дебата и контекст.

Уште повеќе што на истите овие луѓе преку употребата на Интернетот во одредени медиуми (како што е во случајов Нова Македонија) им се овозможува да добијат средство за стекнување на популарна поддршка. Како тогаш да се направи разлика помеѓу вистинска наука и квази-наука?

А мене стварно не ми е јасно како може Нова Македонија да отстапи простор за колумна на еден ваков “професионалец”. Еве некои хајлајти од текстот за Филип II:

- ги поставил сите здрави темели на македонската демократска монархија и на македонскиот империјализам

- ја прославил Македонија со најголемо во историјата на човештвото непрегледно Македонско Царство, со територија од 3,8 милиони квадратни километри

WTF – што би рекол еден мој пријател – можностите за критика се скоро непрегледни. Исто како и територијата на Македонското Царство кое го воспоставил самиот Филип.

4 Responses to “Квази или наука на камен или мост”

 • Во текстот од Васил Иљов за Филип Втори особено ми го привлече вниманието следното: „…Околу 1898 год. проф. Венијамин Уилер за Филипа рече: „Тој, несомнено, бил велик човек…“ од следните причини:

  Прво, оти изгледа како самиот Иљов да го чул професорот како го кажува тоа за Филипа. Што не ми се чини возможно, со оглед на годината на кажаното (а не дадено извор).

  Второ, оти очевидно е препишано од некој бугарски извор, оти македонскиот и бугарскиот јазик на поинакви начини ги пренесуваат странските имиња. На нашки би бил Бенџамин Вилер. Необрнувањето внимание на вакви детали е важен индикатор на капацитетот и сериозноста со која се гради било кој аргумент.

 • f9 says:

  Tekstot na Iljov nema nisto za kritika,kako sto nema ni tekstot na Balaban.
  no koj se tie da se zanimavaat so rabotata na Milosh i Lenche kade shto spagja sevo ova.
  I te molam obichen arhitekt?Pa kade go ima toa?
  Profesijata Arhitekt e mnogu ceneta ….koregiraj se zatoa sto e golema glupavost.
  Arhitektite se mnogu povrzani so Arheologijata,so konzevriranjeto i tieimaat podatoci
  koj najverojatnotimozebi dolgi godini ke gi nemash.

 • Археоблог says:

  Мислам дека дополнување на целата оваа сторија е “муабетот” кој незванично кружи по градот. Дека сега Скопје има Камен мост од “бетон”.

Leave a Reply

За сајтот

Добредојдовте на мојот сајт. Доколку ви се допаѓаат текстовите и сакате да ме следите кликнете на RSS фидот. Текстовите на сајтот не се лекторирани. Сајтот е заштитен со Законот за авторски и сродни права на Република Македонија.

Почитувајте ја лиценцата на Криејтив Комонс пред да позајмите без прашање на интернет.

Василка Димитровска магистер по археологија

UNESCO Club HAEMUS
SCUPINI ROMANI
HAEMUS E-ShopМоја книга за Руг Баир
Visits
View My Stats