Home Антропологија Современи артефакти

Современи артефакти

2,320 views
3

Секој предмет кој е man made, претставува артефакт независно од неговата намена. Дали мораат сите артефакти да бидат историски сведоци на нешто? Не мораат, ама ако доаѓаат (посебно) од земјите на Југоисточна Европа по распадот на социјализмот, тогаш сведочат за нивната класификација во групата на општества со геометриски прогресивна неповолна економска состојба и наплив од кинеска роба. Еве три такви современи истовремени артефакти.

Место: Археолошки локалитет Винча
Време: Август 2006
Модели: Колегите археолози

Клучни зборови: , , .

3 COMMENTS

  1. Дејгиди Шеп, немој така. Па ова спаѓа во најсовремени приоди во археологијата. Релативна датација по пат на компарација на роба со непознато потекло. 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here