Home Археологија Може ли да ископуваме во вашиот двор?

Може ли да ископуваме во вашиот двор?

1,163 views
0

 

Може, секако дека може. Ако имате градина или некое друго земјиште се надевам дека нема да ви пречи археолозите да го ископуваат? За да потврдите, ве молам јавете се на наведените телефонски броеви или e-mail контакти. Ова е се убаво иако во Македонија веројатно ќе се случи можеби во 24 век.

Но за жителите од местото Mansfield Woodhouse ова е сегашноста преку која имаат можност да научат за своето минато. Изјавата на локалниот археолог “We want people to be a part of their local history“, веројатно е помоќна од било која маркетинг реклама. Во секој случај интересен е начинот и пристапот со кои археолозите прават напори да го привлечат вниманието на луѓето за нивните корени, преку социјализација на местото на настанот.

Инаку се работи за medieval village кое по една несреќа од 1304 год. изгорело до темел, а чии траги археолозите се обидуваат да ги пронајдат.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here