Home Археологија Од Археоблог започнува сe она што треба да значи популаризација на културното...

Од Археоблог започнува сe она што треба да значи популаризација на културното наследство

907 views
0
Ѓорѓи Калински вработен во Национален конзерваторски центар, Скопје (поранешен Завод за заштита на спомениците на културата во Македонија) упатува отворено писмо до г-ѓа Елизабета Канческа-Милевска (државен секретар во Министерството за култура) и г. Паско Кузман (директор на Управата за заштита на културното наследство).

Писмото е интересно да се прочита поради повеќе аспекти и можности за понатамошна отворена дебата на тоа поле, доколку се разбира засегнатите страни го дозволат тоа. Но, мислам дека има еден пропуст во ова писмо. Имено, владините стуктури на секои неколку години доаѓаат и си заминуваат, а на интернет остануваат многу работи, бидејќи ако некој посака тоа да го промени, значи дека би требало да ја фалсификува веб историјата што тешко ќе му појде од рака имајќи ги во предвид сите тие кешови. Така да би рекла дека…

Од овој блог започнува сé она што би требало да значи популаризација на културното наследство и негова искористеност во трајно одржливи цели.

Како и да е во една варијанта од изјавата сум во право. Попрво ќе изчене културното наследство на Македонија, отколку мојот блог кој има back-up-и на неколку светски сервиса. :))))

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here