Home Археологија Почнаа археолошките ископувања на Плаошник

Почнаа археолошките ископувања на Плаошник

7,389 views
0
Е да почнаа, ама уште од пред два месеца. Само што вестите очигледно тешко патуваат од Охрид до Скопје. Да не им се скрши тасмата, упс, стилото де, на ова новинариве ако обрнат поголемо внимание за едно од двете наголеми ever археолошки ископувања во нашата земја, бидејќи негрижа на новинарската фела и на медиумите за културното наследство на Македонија е повеќе од алармантна.

Знам дека по овој пост за ден-два ќе следи извештај (гарант направен преку мобилен) за досегашниот тек на ископувањето на Плаошник, ама да не се случи како по обичај информациите да се појават прво на блог, па во некој од нашите ,,елитни” весници.

И притоа да се слупетаат глупости како Маре од Вест која во две последователни реченици ја побива целата теорија за праисторискиот контекст на Скопското Кале велејќи дека во ист сектор се пронајдени предмети од брозненото време и од енеолитот, за една реченица подолу да назначи дека тие припаѓаат на неолитот.

Читаат новинарите, читаат !!!, ама ги мрзи да си го мрднат задникот, малку да се прошетаат на топлово сонце и да си ја заработат поштено дневницата.

Извори:
НА ПЛАОШНИК КАПИТАЛНИ АРХЕОЛОШКИ ИСТАЖУВАЊА
ПОЧНУВА РЕАЛИЗАЦИЈАТА УШТЕ НА ЕДЕН ГОЛЕМ АРХЕОЛОШКИ ПРОЕКТ
Свирче и свинче од предисторијата

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here