Home Археологија Национализам во Археологијата – ДА или НЕ

Национализам во Археологијата – ДА или НЕ

1,235 views
0

 

Национализмот е еден од совршените калапи со кој може археологијата да се обликува во современа научна дисциплина. Тој е најлесниот начин од далечното минато да се создадат историски и национални идентитети, како што е случај со поголемиот дел од XX век, а се интензивира во последните 20-ина години. Бидејќи до сега на кратко се осврнав на оваа категорија во Нацистичка археологија и во Архологија на идентитетот, во некој од следните постови подетално ќе го обработам ова прашање. Дотогаш ви предлагам самите да го побарате точниот одговор на насловот на една виртуелна монографија која според вас би гласел:

,,Македонските цивилизации во праисторијата

или

,,Цивилизациите во македонската праисторија“.

Во навидум две едноставни реченици постои голема филозофија. А богами и политика. Во зависност од вашиот ракурс, самите ќе се дефинирате за или против ,,Национализам во Археологијата”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here