Home Археологија Судан: Земја на Пирамидите

Судан: Земја на Пирамидите

889 views
0
Од денешна гледна точка со помош на глобалното достапно знаење, би можеле да кажеме дака пирамиди постојат скоро насекаде во светов, просторно и временски опфаќајќи огромен дијапазон на цивилизации.

Пирамида воЕгипет Пирамида во

Јужна Америка
Пирамида во
САД

Пирамидите во Босна!!!

Меѓутоа, дали ви е познат фактот дека најмногу пирамиди по метар квадратен нема Египет…туку Нубија, које е денеска дел од Судан. Тоа што Египетските пирамиди влегле во Светските чуда на Стариот век би рекла дека е повеќе работа на ограничениот светоглед на старите народи, кои практично го забележале само она што го виделе. Т.е. онаму до кај што виделе. Што ќе се сложите дека е малку чудно, со оглед на локацијата на Судан.

За овие романтични археолошки локалитети и полињата од Пирамиди, повеќе ќе ви раскаже Krzysztof Grzymski, археолог во Одделот за Египтологија на Royal Ontario Museum во Торонто.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here