Home Придонеси на Википедија Папирусот од Дервени

Папирусот од Дервени

1,278 views
0
На времето означен како еден од големите скандали во науката, со кој се обвинија дузина имиња од грчката научна фела поради одбивање јавно да го презентираат, Грците и официјално објавија дека 44 години откако е пронајден, Папирусот од Дервени конечно е публикуван.

Папирусот кој датира околу 340 год. п.н.е. е од огромно значење за многу науки и претставува најстарата преживеана книга во Западниот свет. Да не настане забуна, папирусот се всушност фрагменти од коментари на една поема опишана како Орфеус. Во моментот, ракописот се чува во Thessaloniki Archaeological Museum.


Текстот беше поставен на порталот Алиби, во категоријата Археологија


постот беше искористен да се постави и уреди истоимениот текст за Папирусот од Дервени на македонската Википедија.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here