Home Археологија Првото писмо на првиот збор

Првото писмо на првиот збор

754 views
0

(необјавена песна)

Нема збор без своја слика.

Ако сликата не ти го каже зборот,

Ако гласно не ти го прочита,

Како ќе ја видиш сликата

И како ќе му поверуваш на зборот?

Зборот без слика не се гледа,

Сликата без збор не се раскажува.

Тие секаде одат заедно

Како една безвремена светлина

што постојано нè  грее,

Се троши

Но никогаш да се потроши

Петре М. Андреевски

(21.08.2006)

песната е превземена од Рибар блог

За ралика од нашиот државен врв кој не се дрзна да му оддаде никаква почит на Петре М. Андреевски, блогерите со огромна респект го испратија еден од великаните на македонската книжевна реч. Почивај во мир писателу, ти кој ни донесе безвременски моменти.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here